Nyheder

Sgu er ikke et bandeord mere

Eder og forbandelser kan med tiden blive stuerene. Det er tidligere sket for ordet 'skam'.

Nu er det ordet 'sgu', der lukkes ind i varmen ude fra bandeordenes tvivlsomme og selskab.

I trebinds-værket 'Grammatik over det Danske Sprog', der udkommer onsdag, tørrer professor Lars Heltoft og professor og tidligere formand for Dansk Sprognævn Erik Hansen nemlig sølet af den gamle ed og putter det i den nyopfundne sprogkasse 'dialogpartikler'.

"Der er flere årsager til ordets mere officielle nye betydning," siger Lars Heltoft til Kristeligt Dagblad.

Dels har ordet for de færreste mennesker i dag samme betydning som tidligere, nemlig en sammentrækning af 'så Gud' eller den helt lange 'så Gud hjælpe mig'. Dels bruges ordet også på en helt anden måde.

Kan ikke stå alene som bandeord

"I dag kan sgu dårligt stå alene som udråbs- eller bandeord. De færreste råber det højt, når de slår sig. Og man bruger i langt højere grad ordet som et småord på linje med 'jo' eller 'skam'," siger Lars Heltoft.

"Man ved, at ordet 'skam' kommer oprindeligt af et bandeord for Fanden, 'skammen tage dig', sagde man. Men ordet er dødt som ed, og præcis det samme sker nu med 'sgu'. Der er ikke for 25 øre ed tilbage i det udtryk."

Irriterende ord

Han mener dog ikke, at 'sgu' er blevet et helt fredeligt ord.

"Det er stadig irriterende at høre ordet sgu, fordi det betyder, at man insisterer på sit synspunkt. Det kan antyde en vis krigeriskhed. Men ordet kan meget vel få helt samme forløb som 'skam', så erindringen om, at det engang var en ed, helt forsvinder," siger Lars Heltoft.

Han har sammen med Erik Hansen givet en hel del tidligere forsømte småord opmærksomhed og tildelt dem deres egne fem grammatiske underkategorier i det nye værk.

Hvad mener du om, at 'sgu' ikke længere er et bandeord? Skriv din mening nedenfor