Nyheder

Helle T tror stadig på R-samarbejde

Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, kritiserer i skarpe vendinger den aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale, som fremrykker den senere pensionsalder og reducerer efterlønsperioden.

"Det er en aftale, som forringer folkepensionen og afskaffer efterlønnen, som vi kender den. Det er urimeligt, at almindelige lønmodtager skal betale for krisen," siger hun til Ritzau og fortsætter:

"Samtidig mener vi heller ikke, at det er nødvendigt. Der er andre måder at løse problemerne på. Vi ser hellere, at danskerne arbejder mere. Så nu giver vi danskerne mulighed for at tage stilling."

Det har skabt en del uro i rød blok, at De Radikale har været med i forhandlingerne om tilbagetrækningsreformen, som de nu er en del af.

De Radikales flirt har fået Socialdemokraterne og SF til at melde ud, at de er parate til at bøje sig, hvis de kan danne regering efter det kommende valg, men der samtidig er et alternativt flertal, som vil beskære efterlønnen.

"Hvis der er 90 mandater for at afskaffe efterlønnen som vi kender den og forringe folkepensionen, så bliver vi nødt til at acceptere det. Og spørgsmålet er så: Hvis der samtidig er flertal for at få en ny regering, skal vi så kaste det hele på guldet, lyder spørgsmålet."

Svaret giver hun selv:

"Hvis der er et flertal, så bliver der dannet en ny regering, så påtager vi os ansvaret. Alt andet ville være helt forkert."

Trods uenighederne med De Radikale tror Helle Thorning-Schmidt fortsat på et samarbejde mellem partierne.

"Vi har ikke noget udestående med De Radikale, og de må gerne kæmpe for deres mærkesag. Så det ændrer ikke på, om de kan komme i regering," siger hun.

Til gengæld mener hun, at Dansk Folkeparti med aftalen har begået historisk løftebrud.

"Det er klokkeklart et løftebrud, og jeg har aldrig set magen," siger Thorning.

S og SF vil i den kommende uge præsentere partiernes fælles bud på en 2020-plan.