Nyheder

Danskerne: Vi smider ikke mad ud

Mad for 16 milliarder kroner ryger hvert år i de danske skraldespande, men alligevel mener forbrugerne ikke, at de smider for meget mad ud.

Det viser en ny rapport, FDB har lavet.

I undersøgelsen siger 64 procent af danskerne, at de kun smider lidt eller næsten intet ud efter aftensmaden, mens hele 94 procent fortæller, at de smider intet eller kun lidt ud efter morgenmaden.

Danskerne mener nemlig, at det er fråds og spild af penge at smide mad ud.

"Det er lidt ligesom at hælde penge ud i skraldespanden," lyder det fra en af deltagende i undersøgelsen, mens en anden siger:

"Det er dårlig moral."

Hver danske smider 63 kilo mad ud årligt

Det stemmer dog ikke overens med de tidligere undersøgelser, der er lavet på området. De viser, at hver enkelt dansker i gennemsnit skiller sig af med 63 kilo mad om året.

Forskel på "mindst holdbar til" og "sidste anvendelsesdato"

Ifølge Signe Didde Frese, der er specialkonsulent for miljø og klima i FDB, hænger det sammen med, at danskerne ikke ser, det de smider ud som spild, men som affald.

Hun henviser til, at halvdelen af befolkningen ikke kender forskel på datomærkningerne "mindst holdbar til" og "sidste anvendelsesdato" og derfor smider varer ud, før det er nødvendigt.

Samtidig opfatter vi frugt og grønt som for gammelt, hvis det ikke er helt friskt og sprødt.

"Der er behov for at stille skarpt på, hvad madspild er, og hvorfor det sker, så vi på den måde bliver opmærksomme på hvad, hvorfor og hvornår, vi smider mad ud," siger Signe Didde Frese.

FDB's rapport er lavet i forbindelse med en konference om madspild, som Fødevareministeriet og den grønne tænketank Concito afholder torsdag.