Nyheder

VIDEO: Britisk bombefly over TV 2

Med et års forsinkelse vil et gammelt britisk bombefly fra 2. Verdenskrig torsdag eftermiddag lande i lufthavnen i Billund i Sydjylland.

Det er nu på vej, og kort efter klokken 14 fløj det over TV 2 på Kvægtorvet i Odense.

Det antikke Lancaster bombefly indgår i den flåde af antikke fly, som bruges til at markere det britiske flyvevåbens indsats rundt i verden og ikke mindst mindes de nedskudte piloter.

Arrangementet var oprindelig planlagt til befrielsesdagen for et år siden, da det var 65 år siden, den seneste verdenskrig sluttede.

Men i sidste øjeblik viste det sig, at flyet manglende en reservedel, hvorfor flybesøget blev aflyst.

Det fortæller initiativtager Søren Flensted, der er flyentusiast og bagmanden for det usædvanlige flybesøg, som er kommet i stand med den britiske ambassades hjælp.

Flyver over mindesteder og kirkegårde

Efter planen lander det gamle bombefly i Billund klokken 15:25 torsdag eftermiddag.

"Forinden skal flyet i lav højde forbi mindesteder eller kirkegårde for omkomne allierede flyvere fra anden verdenskrig, blandt andet i Stadil ved Ringkøbing, hvor otte australske mænd omkom den 4. september 1943," siger Søren Flensted.

Flyet, der er en del af Battle of Britain Memorial Flights, kommer ind i dansk luftrum fra syd efter besøg i Holland. Flyet flyver over Drejø syd for Fyn og videre op over landet, inden den planmæssige landing i Billund.

Publikum har mulighed for at se bombeflyet i en times tid fredag formiddag i Cimber Sterlings hangar i Billund Lufthavn.