Nyheder

Kyssende betjente millioner værd

På en husmur i en sidegade ved en engelsk pub i Brighton på den engelske sydkyst lavede en gadekunstner for syv år siden en tegning af to britiske politibetjente, de såkaldte Bobbies, der står tæt omslynget i et hedt og lidenskabeligt, homoseksuelt kys.

Nu er værket, der i mellemtiden har opnået verdensberømmelse og er blevet lidt af en turistattraktion, blevet sat til salg via Kezler Gallery i New York, hvor det udstilles sommeren over. Det ventes at indbringe mellem 500 og en million britiske pund svarende til over otte millioner danske kroner.

Men pengene vil ikke som normalt tilfalde kunstneren, den legendariske streetart-kunstner Banksy, for han laver sit arbejde undercover, og indtil videre har han formået at holde sin identitet skjult. Det er ejeren af the Prince Albert pub, på hvis mur betjentene er at finde, der nu sætter værket på auktion.

"Da han satte det op på pubben, tilhører det pubben, og hvis det bliver solgt vil alle pengene gå tilbage til pubben, siger ejeren Chris Steward.

"Det er meget svært bare at holde pubben kørende, så lidt penge vil være meget velkomne," siger han til guardian.co.

De kyssende betjente tiltrak sig fra starten megen opmærksomhed. Folk enten elskede eller hadede det og efter et par uger, blev det første gang udsat for hærværk. Det skete flere gange siden, så i 2008 fik Chris Steward originalen pillet ned og en kopi sat op.

Nu er originalen så sat til salg, og det ærgrer lederen af det lokale kunstgalleri i Brighton, Lindsay Alkin.

"Det han (Banksy red.) laver på gaden bør blive på gaden. Det er en del af Brightons kultur, som et udendørsgalleri, og nu går det tabt," siger hun.

Hvad Banksy selv synes om, at hans værker ender på auktion og sælges for millioner, gav han et hint om, sidst det skete. Han opdaterede sin hjemmeside med et billede, der viser folk på en auktion, som byder på et billede med teksten: "I can't believe you morons actually buy this shit" ("Jeg forstår ikke, at I idioter faktisk køber det her lort").