Nyheder

Tusindvis af landets huse bør rives ned

En stor del af de danske huse, bør rives ned i stedet for at blive renoveret, mener bygningssagkyndige.

I Danmark findes der mellem 140.000 og 280.000 dårlige huse, der burde rives ned, når der skal tages en beslutning mellem renovering eller nedrivning.

Det mener sammenslutningen af bygningssagkyndige og energikonsulenter, BfBE.

Men ifølge BfBE-direktør, Torben Kaas, er der i Danmark en angst for nedrivning, der står i vejen for en mere rational byggestyring, skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Torben Kaas mener, vi skal droppe angsten og komme i gang.

- I USA er der huse, som er designet til at have en bestemt levetid, hvorefter de bliver pillet ned og materialerne genbrugt. Det giver plads for nyopførte huse, der lever op til moderne krav.

- Og jeg tror, at vi kunne lære lidt af det. Der burde være en variation i byggeformer og et mere afslappet forhold til, hvor længe bygninger skal holde. Der skal både være plads til de langtidsholdbare bygninger og de mindre holdbare, siger Torben Kaas.

Ifølge Kaas er der i Danmark godt 1,4 millioner parcelhuse, rækkehuse og kædehuse på op til 499 kvadratmeter.

Han mener, at mellem 10 og 20 procent af dem bør rives ned, når der skal tages en beslutning mellem renovering eller nedrivning. Det svarer til mellem 140.000 og 280.000 huse.

- En stor del af de danske enfamiliehuse har ikke en tidssvarende kvalitet. De lever ikke op til nutidige energikrav, og mange bygninger har en for ringe byggeteknisk kvalitet.

- Samlet set vil det formodentlig give mening at rive mellem 10 og 20 procent af de danske enfamiliehuse ned, simpelthen fordi de ikke er gode nok til at reparere på, siger Torben Kaas.

/ritzau/