Nyheder

Derfor Holmens kirke på en hverdag

Kronprins Frederik og Prinsesse Mary holdt i eftermiddag generalprøve på barnedåben i Holmens Kirke. Kirken var i dag lukket for offentligheden, modsat i morgen torsdag, hvor den skal gæste omkring 300 af kronprinsparrets familiemedlemmer og venner.

Og valget af Holmens kirke som dåbskirke for tvillingerne er lidt usædvanligt. Kirken har før dannet ramme om kongelige begivenheder, men den sidste royale dåb, der er foretaget i kirken er tilbage i 1968. Her var det kronprinsen selv, der blev døbt.

Nært tilhørsforhold

Royal ekspert og historiker Jon Bloch Skipper mener, at der er en helt særlig årsag til, hvorfor netop Holmens kirke skal danne ramme om tvillingernes dåb.

"Holmens kirke har en helt speciel betydning for den nuværende kongefamilie. Udover, at Dronning Margrethe blev døbt og gift i kirken, så har familien en nær relation til den. Dronning Margrethes far, Frederik IX, havde et tilhørsforhold til kirken, og Margrethe derfor kom meget i den i sin barndom. Det har dronningen ført videre i familien," siger Jon Bloch Skipper.

Han mener også at valget af kirken har en anden betydning end den kongelige historik.

"Jeg tror helt klart, at valget af Holmens kirke også er en overvejelse fra kronprinsparret om at gøre dåben lidt mindre og lidt mere privat," siger han.

Prins Christian var gunst til folket

Da prins Christian skulle døbes, valgte kronprinseparret Christiansborgs Slotskirke. Det mener historikeren, var det traditionelle valg, da Prins Christian er tronarving.

"Valget dengang passede med, at hele det offentlige Danmark og repræsentanter fra andre kongehuse skulle med. Det var jo arvingen til den danske trone, der skulle døbes. De valgte den kirke som en slags gunst til folket, da det foregik i 'folkestyrets baghave'. Det er noget helt andet i morgen med tvillingerne," mener Jon Bloch Skipper.

Også tidspunktet for dåben adskiller sig fra tidligere lignende begivenheder i kongehuset. Og netop tidspunktet har fået megen kritik i medierne siden det blev offentliggjort. For når de kongelige tvillinger får vand i håret og deres officielle navne, vil de fleste danskere sidde i myldretrafikken på vej hjem fra arbejde.

Dåb på hverdage er tradition

Ifølge Jon Bloch Skipper er det nøjagtig af samme årsag som valget af kirke. Han mener, at det på den måde også bliver en mere privat begivenhed.

Kongehuset vælger selv, hvorvidt en barnedåb, fødselsdag eller lignende skal være privat, og de bestemmer selv datoen.

"Hvis man kigger tilbage, så har det faktisk været en tradition i kongefamilien, at en kongelig dåb lægges på en hverdag. Dronning Margrethe blev døbt på en tirsdag, og kronprins Frederik og prins Joachim blev døbt på henholdsvis en mandag og en tirsdag. På den måde har de sidste royale barnedåb brudt traditionen ved at være i weekenden," forklarer den royale ekspert.