Nyheder

FN: Danmark overdrev folkemord i Libyen

Først kaldte udenrigsminister Lene Espersen det et truende folkemord, da hun 16. marts skulle forklare, hvorfor Danmark måske måtte gribe ind i Libyen uden om FN.

Da Folketinget enstemmigt besluttede at gå i krig 18. marts, brugte Enhedslistens Frank Aaen det samme argument til at retfærdiggøre, at Enhedslisten havde stemt for.

Og 29. marts konstaterede statsminister Lars Løkke Rasmussen "at de internationale styrker har modvirket det folkedrab, vi alle frygtede".

Bruger ordet 'folkemord' skødesløst

Men de danske toppolitikere står internationalt set alene med den vurdering, at et libysk folkemord var under opsejling, skriver dagbladet Information.

Selv om mange civile er blevet dræbt, kender ingen endnu det reelle antal døde og sårede.

Derfor sender FN's Menneskerettighedsråd i dag en undersøgelseskommission til Libyen for at afdække krigens omfang.

Sikkert er det dog, at al tale om folkemord er voldsomt overdrevet, siger Rupert Colville, der er talsmand for FN's højkommissær for menneskerettigheder.

"Folkemord er et ord, som mange mennesker bruger alt for skødeløst. Det er et meget alvorligt ord, der beskriver forsøg på at udrydde en bestemt befolkningsgruppe," siger han til avisen.

"At bruge det ord om situationen i Libyen er bestemt at gå alt for vidt indtil videre."

Danmark står alene

Libyens afhoppede FN-ambassadør forsøgte i februar at tilskynde til indgreb mod Gaddafi ved at hævde, at et folkedrab var under opsejling i Libyen.

Men ud over Danmark har ingen andre vestlige statsoverhoveder brugt ordet som argument for at intervenere i Libyen - heller ikke blandt koalitionens ivrigste medlemmer.