Nyheder

Danske piloter kan bombe oprørere

Hvis oprørerne i Libyen vender våbnene mod civile, så er de danske kampflypiloter klar til at gribe ind og bombe dem.

Det siger Nick Kenneth Hansen, der er operationschef for det danske F-16-bidrag på Sicilien.

Udmeldingen kommer, efter at Enhedslisten i sidste uge trak sin støtte til missionen. Det skete, fordi Danmark ifølge partiet nu reelt agerer luftvåben for oprørerne i kampen mod Gaddafi frem for at sikre en våbenhvile.

Ikke på oprørernes side

Også Dansk Folkeparti har udtrykt bekymring for, at kampflyene er blevet part i en borgerkrig.

Den udlægning er dog ikke korrekt, mener Nick Kenneth Hansen:

"Vi er ikke på oprørernes side. Vores mål er at sikre, at befolkningen ikke bliver beskudt. Det er vores mandat. Det kan man også se ud af de militære regler for, hvilke mål vi må angribe," siger Nick Kenneth Hansen, der selv er pilot og har fløjet flere missioner over Libyen.

Oprørere er lovlige mål

I sidste uge fastslog specialkonsulent i Forsvarets Auditørkorps, Jes Rynkeby Knudsen, at oprørerne i kraft af deres organisering og udrustning kan udgøre et lovligt militært mål under den humanitære folkeret.

De danske kampfly kan altså lovligt bombe oprørerne, hvis de eksempelvis i en intern magtkamp begynder at angribe byer og civile områder i Libyen.

"Hvis kommandostrukturen på et tidspunkt fastslår, at oprørerne er et legitimt mål, så tager vi det for pålydende og angriber," siger Nick Kenneth Hansen.

Dansk militærjurist på flybase

De danske fly styres i praksis fra NATOs luftoperationscenter Poggio Renartico i det nordlige Italien.

Her sidder en dansk militærjurist og vurderer, om et potentielt mål er inden for krigens love, mens en dansk "red card holder" vurderer, om målet ligger inden for Folketingets mandat til missionen.

Ifølge Nick Kenneth Hansen har de danske piloter ikke fået efterretninger om, at oprørere skulle have angrebet civile.