Nyheder

Løkke åbner for at Gaddafi-eksil

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil se med milde øjne på en løsning af Libyenkonflikten, der betyder, at Libyens mangeårige diktator, oberst Gaddafi, går i eksil. Også selv om Gaddafi på den måde kan undgå en international straffedomstol, skriver Politiken Søndag.

"Man skal aldrig udelukke noget i forsøget på at finde en hurtig, effektfuld international afslutning på det, der ellers kan blive stilstand," siger statsministeren. Han vil, uanset hvordan det måtte ske, se det som en fordel at få Gaddafi ud af Libyen.

"Med Gaddafi i landet vil der jo aldrig komme den transition, vi efterlyser, og som kan være med til at bløde denne her militære konflikt op. Det kan jo aldrig ske," siger Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger, at drømmescenariet er, at Gaddafi flyves direkte fra Libyens hovedstad, Tripoli, til straffedomstolen i Haag. For selvfølgelig bør Gaddafi stilles for en domstol:

- Men hvis han pludselig sad i Venezuela, så ville det være svært at få ham forfulgt. Men så ville det libyske folk da være i en bedre situation, end hvis han sad i Tripoli. Det siger da helt logisk sig selv, siger statsministeren.

Dermed går han skridtet videre end udenrigsminister Lene Espersen (K), der torsdag understregede, at der ikke på nogen måde må være tale om straffrihed, hvis Gaddafi skal sendes i eksil.