Nyheder

Forhøjet blodtryk kan brændes væk

En ny behandling mod folkesygdommen forhøjet blodtryk kan revolutionere hjælpen til de allermest syge, der ikke kan hjælpes med medicin.

Med forhøjet blodtryk stiger risikoen for hjerteanfald, hjerneblødning, hjertestop, nyresygdom og dødsfald. Men blodtrykket kan normaliseres ved, at nervebaner fra nyrerne brændes over.

62-årige Kirstine Plauborg fra Skjern har døjet med forhøjet blodtryk i 40 år, og de sidste år har det været helt galt. Hun får 29 piller om dagen og har alligevel et blodtryk langt over 200.

Vågner med hovedpine

Hun har netop som den første patient i Skandinavien taget imod tilbuddet om at afprøve den nye behandling.

"Jeg vågner op med hovedpine hver eneste morgen, jeg er svimmel, og jeg er så utroligt træt," siger hun om årene inden operationen og fortsætter:

"En aften om ugen spiller jeg bridge. Men jeg ved aldrig, om det er en af de dage, hvor jeg har det for skidt til at være med. Og hvis det fortsætter, så risikerer jeg at komme til at ligge som en grøntsag.

Nyren er en termostat

Det er hjertelæger, nyrelæger og radiologer på Aarhus Universitetshospital der i samarbejde med læger på regionshospitalerne i Viborg og Holstebro tager hul på den nye forsøgsbehandling.

Nyren har blandt mange andre funktioner også en rolle som en slags termostat, der styrer blodtrykket.

Og en ny større international undersøgelse har vist, at blodtrykket normaliseres hos blodtrykspatienter, der får brændt nervebaner fra nyrerne over.

Forsøg i hele Skandinavien

Forsøgsbehandlingen forventes i løbet af i år indført på fire hospitaler i de skandinaviske lande.

Over en million danskere lider af for højt blodtryk, som altovervejende skyldes forkert livsstil med for meget spiritus, smøger og for lidt motion.

Den nye behandling er dog i første omgang rettet mod en mindre gruppe patienter, som i dag ikke kan reddes med medicinsk behandling.