Nyheder

Krig brudt ud i EL om Libyen

Enhedslisten bliver nu kastet ud i et internt opgør om partiets historiske støtte til angrebet på Libyen. Socialistisk Arbejderparti (SAP), som var med til at grundlægge Enhedslisten i 1989, mener, at uanset om man var for eller imod den militære aktion, så er koalitionen allerede gået længere, end hvad der kan forklares som et flyveforbud.

"Derfor må alle dele af Enhedslisten i dag kunne samles om at kræve et øje-blikkeligt stop for dansk deltagelse i krigshandlingerne, skriver SAP's forretningsudvalg i en kommentar.

SAP bebuder derfor - senest på Enhedslistens årsmøde i maj - et opgør med partilinjen.

"Jeg håber, at årsmødets status bliver, at her tog man en forkert beslutning," siger Michael Voss fra SAP's forretningsudvalg.

Ungdomsorganisationer tager afstand

Kritikken kommer, efter at en række venstrefløjspartier og -grupperinger i weekenden demonstrerede mod krigen foran den amerikanske ambassade i København.

Herunder blandt andre Enhedslistens uofficielle ungdomsorganisation Socialistisk Ungdomsfront (SUF) samt Internationale Socialister (IS), som også er en del af partiet.

"SUF tager klar afstand fra den militære krigsførelse under påskud af en humanitær indsats," skriver SUF i en udtalelse.

Folketingskandidater kritiserer krigsdeltagelse

Selv om kun to medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse stemte imod beslutningen om dansk deltagelse i krigen, så har to af partiets profiler - folketingskandidat i Odense Anna Rytter og den tidligere folketingskandidat i København Christine Lundgaard - efterfølgende på deres blogs på venstrefløjsportalen Modkraft.dk kritiseret krigsdeltagelsen.

Enhedslistens udenrigsordfører, Frank Aaen, understregede tirsdag - efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn - at tiden nærmer sig for en våbenhvile i Libyen.