Nyheder

Ingen civile dræbt af danske bomber

Når regnestykket foreløbig skal gøres op for den danske deltagelse i angrebet på Libyen, så lyder det på 81 kastede bomber og ingen civile tab.

"F-16-missionens indsats møder overalt, hvor jeg kommer, meget, meget positiv kritik. Når jeg er sammen med regeringskollegaer, så møder jeg anerkendende ord. Også på baggrund af de fortrolige informationer mine kollegaer har," siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn

Her orienterede statsministeren og forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) om, at de fire danske F-16-kampfly i alt har smidt 81 bomber mod libyske kampvogne, missilaffyringsramper samt kommando- og kontrolcentre. F16-flyene har været på vingerne i cirka fem procent af alle de indsatser, der har været.

Håber at undgå civile tab i byerne

Ifølge Gitte Lillelund Bech er ingen civile blevet dræbt under angrebene.

"I de missioner, som de danske fly har været med i, har der ikke været nogen tab. Og vi har heller ingen meldinger om civile tab i forhold til den øvrige indsats, som koalitionen har foretaget," siger Gitte Lillelund Bech.

Selv om kampene nu begynder at bevæge sig ind i byområderne, så håber forsvarsministeren, at de civile tab stadig kan undgås.

Menneskelige skjolde

"Udgangspunktet er hele tiden, at vi skal beskytte civilbefolkningen. Så hver eneste gang, at der udvælges et bombemål, så laves der er en vurdering af risikoen i forhold til civilbefolkningen," siger Gitte Lillelund Bech.

"Erfaringerne fra andre lignende steder har været, at den, som vil befolkningen det ondt, så også vælger at placere sin kommandostruktur i civilt befolkede områder for dermed at skaffe sig civile tab og udstille, at koalitionen ikke gør det rigtige."

"Vi har ikke set det endnu fra Muammar Gaddafis side. Men vi skal være forberedt på, at man ikke kan garantere, at der ikke på et tidspunkt kommer civile tab," siger forsvarsministeren.