Nyheder

EU: Benzinfrie byer i 2050

Antallet af benzinbiler i de europæiske byer skal halveres inden 2030. Og i 2050 skal benzinbilerne være fortid i byerne. Det er blandt hovedmålsætningerne i en ny transport-køreplan fra EU-Kommissionen.

"Der skal ikke være flere konventionelle biler i vores bycentre fra midten af dette århundrede," siger EU's transportkommissær, Siim Kallas.

I stedet skal elbiler, hybridbiler, offentlig transport og cykler herske i byerne, mener EU-Kommissionen.

Mere brugerbetaling

Kommissionen vil også fremsætte et forslag om fælles EU-rammer for brugerbetaling for trafikanter i byer - også kendt som bompenge.

Det vil dog fortsat være op til hvert enkelt medlemsland at afgøre, om der skal indføres brugerbetaling på transport, ligesom det er landene selv, som skal sørge for at udbygge den offentlige transport, så benzinbilerne kan udfases.

EU vil dog stille midler til rådighed gennem forskellige finansieringspuljer.

Mindre afhængig af olie

Transport-køreplanen har som hovedformål at gøre Europa mindre afhængig af olie, mindske trafikpresset på vejene i Europa og reducere CO2-udledningen fra transportsektoren med 60 procent inden 2050.

Også på længere strækninger går EU-Kommissionen til kamp mod europæernes vaner med at tage bilen. Størstedelen af alle rejser på over 300 kilometer bør tilbagelægges med tog frem for bil i 2050, lyder en anden målsætning i køreplanen.

Det samme gælder for godstransporten, som i stedet i stor stil skal lægges over til jernbane- eller skibstransport.

Når det gælder skibs- og flytrafikken, fokuserer EU-Kommissionen på at lave miljøforbedringer på motorer og brændstofvalg, så CO2-udledningen bliver op mod 40 procent mindre 2050.