Nyheder

Tab på 51 milliarder er bedre end frygtet

Underskuddet på de offentlige finanser i 2010 er opgjort til 51 milliarder kroner, oplyser Danmarks Statistik. For i år vil underskuddet stige til 79 milliarder kroner, lyder vurderingen på baggrund af blandt andet budgetter i kommuner og regioner samt finansloven.

De 51 milliarder kroner i underskud er betydeligt lavere, end man oprindelig frygtede. For et år siden var der udsigt til et minus på 95 milliarder kroner.

Det lavere underskud skal dog ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) også ses i lyset af, at regeringen ikke har fået sat gang i lovede offentlige investeringer.

- Man må konkludere, at vækstpakken er en gigantisk fuser, siger chefanalytiker Martin Madsen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Han når frem til, at de offentlige investeringer i 2010 steg med knap ni procent. Det er betydeligt mindre end det, som regeringen har stillet i udsigt.

- Fraværet af offentlige investeringer i forhold til regeringens plan i august svarer til, at der er tabt ca. 9000 private arbejdspladser, mener Martin Madsen.

Han forklarer, at øgede offentlige udgifter i stedet er gået til utilsigtede overskridelser på budgettet.

Dagens tal betyder ifølge AE, at den økonomiske vækst i 2010 bliver lavere end ventet. I stedet for 2,1 procent bliver tallet snarere på omkring 1,8-1,9 procent.

Opgørelsen fra Danmarks Statistik peger endvidere imod, at Danmark lidt overraskende når under EU-kravet om maksimalt at have et underskud på de offentlige finanser på tre procent af bruttonationalproduktet i 2010.

Netop en overskridelse af dette krav har fået Danmark ind i EU's mekanisme, hvor der bliver stillet krav til landene om at forbedre deres finanser.

Men de nye tal tyder på, at Danmark helt kunne være sluppet for EU-kravene - i hvert fald i første omgang.

/ritzau/