Thorning: Libyen-aktion er farlig

"Der er ikke nogen grund til at sige, at dette ikke er en farlig mission. Det er en farlig mission, når man sender F16 fly ind til at deltage i en no-fly-zone." Sådan lyder reaktionen fra Socialdemokratiets formand, Helle Thorning Schmidt, efter at regeringen fredag har fået opbakning fra Folketingets Udenrigspolitiske Nævn til at deltage i en militær indsats mod Libyen.

"Jeg vil sige ærligt til den danske befolkning, at vi har forsøgt at overveje risikoen og forstå risikoen, og jeg vil ikke stå og sige, at dette er uden risiko. For det er det ikke," siger den socialdemokratiske formand.

På dagens møde i Udenrigspolitisk Nævn fik regeringen opbakning til at sende seks jagerfly og et transportfly med tilhørende mandskab til Sydeuropa, hvor de nu skal være klar til at gå i aktion. En beslutning Helle Thorning Schmidt kalder historisk:

"Der er ingen tvivl om, at det, vi har set i dag, er historisk, både i FN og i Danmark."

"FN har reageret meget hurtigt på den brutalitet, vi har set over for civilbefolkningen i Libyen," siger Helle Thorning Schmidt og fortsætter:

"Det danske Folketing er parat til at reagere meget hurtigt og meget samlet i forhold til, at hvis der er noget, Danmark kan bidrage med til at håndhæve den resolution, så er vi klar til at gøre det."

"Vi har en forpligtigelse til at beskytte civilbefolkningen. Det står også i FN, og når Gaddafi ikke gør det, så må verdenssamfundet gøre det."

Regeringen har endvidere fået grønt lys fra Udenrigspolitisk Nævn til at kunne gå på vingerne og bekæmpe Libyens leder, Muammar Gaddafis, styrker fra luften inden, at Nato har angrebsprocedurerne endeligt på plads

Der er møde klokken 14 i folketingssalen, hvor regeringen håber at kunne fremlægge et beslutningsforslag til førstebehandling om indsatsen.