Nyheder

Lang dansk Libyen-debat irriterer

Politikere fra flere partier er frustrerede over, at det endnu ikke er lykkedes at færdigbehandle regeringens beslutningsforslag om at sende kampfly til Libyen.

Fra flere dele af oppositionen retter kritikken sig i mod forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V), som ifølge politikerne har afvist at møde op til et samråd.

Ifølge flere politikere ville et samråd ellers hurtigt kunne afklare de sidste spørgsmål, som udestår, før et formentligt samlet Folketing kan sige ja til dansk deltagelse i en militær operation i Libyen.

Afviser kritik

I stedet går der nu alt for lang tid med skriftlig behandling af de omkring 40 spørgsmål, som partierne har stillet, lyder kritikken.

Ved tidligere danske beslutninger er der stillet flere hundrede spørgsmål, og derfor burde det være muligt hurtigt at behandle spørgsmålene, så Forsvarsudvalget kan afgive en betænkning og dermed åbne for andenbehandlingen og afstemningen om beslutningsforslaget, lyder kritikken.

I Forsvarsministeriet afviser man kritikken. Der har ikke været henvendelse om konkrete samrådsspørgsmål til et mundtligt samråd. Samtidig er der tale om en ekstraordinær situation, hvor Danmark er på vej i krig, og hvor Enhedslisten har krævet klare skriftlige svar, inden man vil sige ja.

EL stiller krav

Derfor skal behandlingen af beslutningsforslaget være grundig, lyder det fra Forsvarsministeriet.

Enhedslisten har krævet en garanti for, at den militære indgriben stoppes, hvis Gaddafis regime accepterer en våbenhvile og indstiller sine angreb.

Desuden vil man have en garanti for, at FN-styrkerne ikke bomber områder med civil bebyggelse, og endelig vil man have en garanti for, at Libyens fremtidige suverænitet og Libyens kontrol med landets olieressourcer respekteres.