Nyheder

EL siger ja til militær indsats

Enhedslisten afgiver et historisk ja til en dansk militærindsats i Nordafrika, siger partiets forsvarsordfører, Frank Aaen. Dermed står et enigt Folketing bag indsatsen i Libyen.

- Hvis vi havde haft andre midler til at hjælpe oprørerne, så havde vi valgt dem. Men her kunne vi ikke få øje på andre midler, og derfor støtter vi indsatsen, siger Frank Aaen til Ritzau.

Beslutningen er opsigtsvækkende, fordi det normalt krigsskeptiske venstrefløjsparti i de seneste år har tordnet mod den danske deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan.

Skriftlige garantier

Ifølge Frank Aaen har Enhedslisten fået en række skriftlige svar, som blandt andet garanterer, at den militære indgriben stoppes, hvis Gaddafis regime accepterer en våbenhvile og indstiller sine angreb.

- Vi har fået de forsikringer, vi synes, der er brug for. De går primært ud på, hvordan man tager maksimalt hensyn til de civile, så vi ikke forsøger at beskytte civile med en operation, som i virkeligheden betyder, at mange civile omkommer, siger Frank Aaen.

Enhedslisten havde på forhånd også krævet en garanti for, at FN-styrkerne ikke bomber områder med civil bebyggelse, og endelig vil man have en garanti for, at Libyens fremtidige suverænitet og Libyens kontrol med landets olieressourcer respekteres.

Glæder forsvarsministeren

Ifølge Frank Aaen har man fået "tilfredsstillende svar" fra regeringen på kravene.

- Vi skal bruge forsikringerne til at understrege, hvilken type operation vi går ind til. Samtidig vil vi bruge dem til at holde regeringen fast og i værste fald sige, at Danmark må trække tropperne tilbage, hvis operationen ændrer sig, siger Frank Aaen.

Enhedslistens ja til en militær indsats i Libyen glæder forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V).

- Det er meget vigtigt for vores soldater, at der er bred opbakning bag deres indsats, og det er der nu. Alle 179 Folketingsmedlemmer står bag indsatsen, siger Gitte Lillelund Bech.