Nyheder

Danmark går i krig: Læs reaktioner

Udenrigspolitisk Nævn bakker op om regeringens ønske om at sende danske jagerfly til Libyen som led i FN's krig mod landet.

Hvis Folketinget - som ventet - godkender regeringens beslutningsforslag i løbet af weekenden, er Danmark derfor igen i krig.

Beslutningen har givet mange reaktioner på Christiansborg - læs dem her:

"Det er en farlig mission, når man sender F-16-fly. Vi må sige ærligt til den danske befolkning, at vi har vurderet risikoen, og vi er forpligtet til at beskytte civilbefolkningen i Libyen" -Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt:

"Det er alvor det her, og det er ikke uden risici. Det er meget farligt, og det er ikke uden risiko at flyve over Libyen. Vi risikerer, at danskere mister livet"-udenrigsminister Lene Espersen (K):

"Enhver situation, der involverer danske soldater herunder piloter, som har til opgave at håndhæve flyveforbuddet, er jo pr. definition krig. Om det bliver voldsomt, afhænger af (Libyens leder) Gaddafis reaktion"- statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):

"FN har truffet en beslutning for at forhindre en diktator i at smadre sit eget folk. Når verdenssamfundet står sammen, er det vigtigt, at vi også er med fra dansk side"-leder af Det Radikale Venstre, Margrethe Vestager

"Det er et rædselsscenario, hvis danske soldater pludselig involveres i en borgerkrig i Afrika. (Libyens leder) Gaddafi har hundredtusinder af tilhængere. Så bliver vi en del af konflikten og ved ikke, hvor mange forskellige grupper, der er"-Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen:

"Det er altid hårdt at sende folk i krig, men jeg synes, det er meget vigtigt, at FN's Sikkerhedsråd har besluttet, at verdenssamfundet skal sætte ind over for Gaddafi. Når FN faktisk beder alle lande om at beskytte de civile i Libyen, så skal Danmark selvfølgelig også være med"- forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V):

"Gaddafi er i gang med at lave en massakre på sit eget folk. Vi har en pligt i folkeretten til, når et lands leder ikke beskytter sit folk, at gå ind - og det er vores pligt nu"- SF's formand Villy Søvndal:

"Krig er meget alvorlig. Derfor er vi nødt til at stille en lang række spørgsmål, som f.eks. man sikrer, at der ikke kommer meget store civile ofre"- Enhedslistens Frank Aaen: