Nyheder

Månen vokser i weekenden

På lørdag er fuldmånen større end normalt. Den kommer ikke tættere på Jorden i resten af 2011.

Og det bliver "årets fedeste fuldmåne", lover astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetariet.

Lørdag aften, når fuldmånen topper klokken 19.10, vil den forekomme lidt større end normalt, hvis vi ellers kan se den for skyer. Da vil Månens afstand til Jorden nemlig være den mindste i hele 2011.

"Faktisk er det den fedeste fuldmåne siden marts 1993," siger Linden-Vørnle.

Forklaringen er, at Månens bane om Jorden ikke er cirkelrund. Månens afstand til Jorden er i gennemsnit 384.000 km, men afstanden varierer med cirka 50.000 km.

Det betyder en forskel i Månens tilsyneladende størrelse på himlen på 15 procent, mens forskellen i lysstyrke er mere end 30 procent. Og på lørdag er afstanden mellem vores planet og dens trofaste drabant helt nede på 356.577 km.

Derfor vil fuldmånen være ekstra fed, når den på lørdag står op i øst kort efter klokken 18.30.

Her vil der være god mulighed for at opleve den såkaldte måneillusion: Det forhold, at Månen ser større ud tæt ved horisonten, end når den står højt på himlen.

Måneillusionen er udelukkende et synsbedrag, men når fuldmånen faktisk er lidt større, vil det i hvert fald ikke gøre effekten mindre, siger Michael Linden-Vørnle.

Astrofysikeren lover en tillægsgevinst, hvis man lørdag aften går ud for at betragte den velvoksne fuldmåne. Da vil man samtidig kunne se planeten Saturn, som snart rammer sin placering nærmest Jorden - det sker den 4. april.

Saturn ses som en klar stjerne med rolig glød øst for Månen, det vil sige til venstre, i en afstand svarende til bredden af en hånd med let spredte fingre - i udstrakt arm.