Nyheder

Fyret far på barsel får 240.000 kr

Gravide og kvinder på barsel må ikke fyres fra deres job - medmindre der er en rigtig god grund - og det samme gælder fædre på barselsorlov.

Det viser en sag fra Ligebehandlingsnævnet, hvor en far er tilkendt 240.000 kroner i erstatning, fordi han fik en fyreseddel fra jobbet, mens han var på barsel.

Arbejdsgiveren skal nemlig kunne bevise, at fyringen er sagligt begrundet.

Ellers koster det erstatning.

- Og det kan løbe op i mange penge, så det er en god idé at være klar over, hvordan reglerne er på området, siger leder af arbejds- og ansættelsesret i rådgivningsvirksomheden KPMG, Julie Gerdes.

Skulle dokumentere utilfredshed

Sagen handler om et flyselskab, som måtte skære ned under finanskrisen i 2009. Selskabet valgte derfor at opsige en mandlig salgsrepræsentant på barsel. Den opsagte far var imidlertid den eneste ud af seks salgsrepræsentanter, som blev fyret.

Det fik den fyrede far til at indbringe sagen for Ligebehandlingsnævnet og kræve godtgørelse for ulovlig opsigelse.

Arbejdsgiveren skulle derefter dokumentere, at de havde været utilfredse med medarbejderen - og at fyringen altså ikke havde noget med barselsorloven at gøre.

Ligebehandlingsnævnet mener altså ikke, at selskabets forklaring er god nok.

- Og afgørelsen viser således, at arbejdsgiverne i nedskæringsrunder skal være meget varsomme med at opsige medarbejdere, som er særligt beskyttede mod opsigelse, siger Julie Gerdes.

Det gælder for eksempel medarbejdere på graviditets-, barsels- eller forældreorlov.