Nyheder

Rønn angriber sine forgængere

Mens integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) arbejder på at redegøre for sin egen håndtering af sagen om de statsløse palæstinensere, anklager hun sine forgængere på integrations-ministerposten for pligtforsømmelse. Det skriver Jyllands-Posten.

Tidligere har den omstridte minister udtrykt sin undren over, at den ulovlige praksis i behandlingen af statsløses ansøgninger om statsborgerskab har kunnet finde sted i en årrække. Men nu retter hun altså bebrejdelserne direkte mod tidligere ministre.

"Jeg mener, at mine forgængere har forsømt at give nogle retningslinjer for indfødsretskontoret, og den fejl har jeg så videreført uden at vide det," siger Birthe Rønn Hornbech til Jyllands-Posten.

Hun mener, at den ulovlige praksis stammer helt tilbage fra 1999, hvor området hørte under justitsminister Frank Jensen (S).

Første eksempel var under Haarder

Men det første kendte eksempel på et ulovligt afslag til en statsløs palæstinenser stammer fra 2002, da Bertel Haarder (V) var integrationsminister.

Bertel Haarder ønsker imidlertid ikke at svare på, om han havde kendskab til den ulovlige praksis.

"Jeg kan ikke huske noget som helst. Jeg vil læse rapporten, før jeg udtaler mig," siger Bertel Haarder til Jyllands-Posten.

Heller ikke Rikke Hvilshøj, der var integrationsminister inden Birthe Rønn Hornbech fra 2005 til 2007, eller tidligere justitsminister Frank Jensen har ønsket at kommentere sagen.

De radikales leder, Margrethe Vestager, mener kun, at Integrationsministerens beskyldninger mod sine forgængere er endnu en god grund til, at en uvildig undersøgelse af hele sagen er nødvendig.

"Hun (Birthe Rønn, red.) skriver på en redegørelse, der handler om hende og hendes ministerium og siger samtidig, at det enten er embedsmændene eller hendes forgængeres skyld. Jeg kan ikke følge med længere," siger hun til Jyllands-Posten.