Nyheder

Effektive kommuner scorer milliarder

Kommunerne forventer i år at kunne spare 2,2 milliarder kroner på at gøre ting bedre eller billigere.

Nu skal der effektiviseres i kommunerne, og gøres det ordentligt kan de score milliarder af kroner.

Og det er netop, hvad kommunerne forventer at gøre i år, viser en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL), skriver Berlingske tirsdag.

De 98 kommuner mener nemlig sammenlagt at kunne finde 2,2 milliarder kroner i effektiviseringer i år ved enten at gøre ting billigere eller bedre for de samme penge, viser undersøgelsen.

Det er næsten dobbelt så meget som sidste år, hvor der blev sparet i alt 1,3 milliarder kroner.

Flere steder vil nu blive sat under lup. Udover administrationsområdet, vil kommunerne også rationalisere i stor stil på dagpasning, ældre og skoler. Det er der gode grunde til, mener centerchef i KL's økonomiske sekretariat Morten Mandøe.

- Udgifterne til kommunernes administrationskonti ligger på knapt 30 milliarder kroner ud af et samlet budget på knapt 235 milliarder kroner. Så hvis man virkelig skal ud at hente nogle ordentlige effektiviseringsgevinster, skal man have fat i de fagområder, der fylder meget i den kommunale økonomi, siger han.

Administrationskontoen er simpelthen for lille til, at man dér alene kan finde det råderum, der er nødvendigt, forklarer han.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) er glad for, at det er lykkedes kommunerne at få hul på effektiviseringerne.

- I en tid med nulvækst i forbruget er det vigtigt, at kommunerne løser opgaverne smartere, så der stadig er mulighed for at udvikle velfærdsydelserne, siger han til Berlingske.

/ritzau/