Nyheder

Libyen for farlig til dansk mor

En dansk mor, hvis tre børn er bortført af deres far til det uroplagede Libyen, frarådes fra alle sider at rejse til landet for at hente dem. Det siger Moncef Barhoumi, som er ven af familien.

"Jeg har netop talt med moren, og hun har fået at vide, at det er alt for farligt at rejse til Libyen," siger han og fortsætter:

"Så der er desværre ikke noget nyt om deres situation."

Børnene er blandt de sidste danskere, der forsøger at komme ud af Libyen. Udenrigsministeriet i København vil ikke kommentere oplysninger om børnenes situation, kun bekræfte, at børnene fortsat befinder sig i landet.

Ifølge Ritzaus oplysninger er der dog tale om to piger på henholdsvis 18 og 16 år og en dreng på 14 år, der er født og opvokset i Danmark. I 2008 blev forældrene skilt, og deres far flyttede til sit hjemland Libyen, mens moderen blev i Danmark sammen med børnene.

Hun er oprindelig fra Tunesien, og det var under en ferie her, at børnene blev bortført af deres far, som kom kørende i bil fra Libyen.

Siden har de boet hos faderens familie i hovedstaden Tripoli og kun haft kontakt med deres mor over telefonen.

Selv om hun har forældremyndigheden, har hun intet krav på at få børnene udleveret, da der ikke eksisterer en aftale mellem Danmark og Libyen om udlevering af borgere. Derfor gælder libysk lov, så længe børnene opholder sig i Libyen.

Den 18-årige pige kan i princippet rejse ud af landet, men det er svært med den nuværende trafikale situation, hvor taxier og busser ikke kører, og hvor flytrafikken også er særdeles ustabil.

De to yngste skal derimod have faderens accept. Den kan blive svær at få i øjeblikket, da han som modstander af landets leder, Muammar Gaddafi, sidder fængslet og derfor har måttet overlade ansvaret for børnene til sin familie.

Morens identitet er Ritzau bekendt.