Nyheder

Trafikstøj koster to milliarder kroner

Trafikstøj koster hvert år samfundet to milliarder kroner. Det konkluderer de økonomiske vismænd i en ny miljøøkonomisk rapport.

De samfundsmæssige omkostninger ved trafikstøj fordeler sig dels på halvanden million kroner, som skyldes forringet værdi i huse og lejligheder på grund af trafikstøj. Dels på en halv milliard kroner, som skyldes sygdomme fremkaldt af trafikstøj.

Ifølge vismændenes beregninger sælges et gennemsnitligt hus med høj støjbelastning på 65 decibel til en pris, der er 160.000 kroner mindre, end hvis huset havde en normal støjbelastning på 55 decibel.

For en gennemsnitlig lejlighed er prisforskellen knap 30.000 kroner. Det samlede tab på halvanden milliard kroner årligt er koncentreret på 35 procent af de danske boliger.

Dertil kommer de sundhedsmæssige omkostninger ved trafikstøj, som er stigende. Alligevel har vismændene fundet lavere helbredsomkostninger end tidligere analyser.

- Der er ikke færre, der berøres af helbredsproblemer. Men behandlingen af blodpropper og blodtrykssygdomme er væsentligt forbedret og antallet af tabte leveår dermed reduceret, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Ifølge vismændene er konklusionen, at trafikken bør koncentreres på færre veje.

- Ud fra et rent støjmæssigt synspunkt er det hensigtsmæssigt at koncentrere trafikken på få veje. Man kan så bekæmpe støjforureningen der ved lokale tiltag som hastighedsregulering, støjsvag asfalt, afskærmning og støjisolering, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Han erkender dog, at hensynet til at undgå tiltagende trængsel i trafikken trækker i den modsatte retning af yderligere koncentrering af trafikken.

/ritzau/