Kommuner anklages for at svigte børn
Kommunerne bruger i stigende grad kontaktpersoner til at støtte udsatte børn og unge. Samtidig falder antallet af anbringelser, og det er ikke, fordi børn og unge har fået færre problemer, skriver metroXpress.
Spuk, der er ansvarlig for udviklingsprojekter for kontaktpersoner i flere kommuner, og Børnerådet frygter, at de økonomisk trængte kommuner forsøger at spare på de udgiftstunge anbringelser ved at overlade de opgaver til kontaktpersoner.
"En kontaktperson kan være fin nok i mange sager, men i nogle tilfælde er det bestemt ikke fint nok," siger Klaus Goldschmidt Henriksen, chefkonsulent i Spuk.
En voksen fĂĄ timer om ugen er ikke nok
"Der kan være tale om massivt omsorgssvigt på alle ledder og kanter, og så er det ikke nok, at der kommer en voksen nogle få timer om ugen, og barnet eller den unge så må klare sig selv i en kaotisk hverdag," tilføjer han.
Det er dyrt at anbringe
Børnerådet ser også en forbindelse mellem faldet i anbringelser og stigende brug af kontaktpersoner.
"Min fornemmelse er, at man i stigende grad gør brug af alternative løsninger til anbringelse, fordi det er dyrt at anbringe," siger Børnerådets formand, Lisbeth Zornig Andersen.
"Det behøver ikke være dårligt, men jeg håber, at det er gennemtænkt. På det punkt er jeg desværre skeptisk," fortsætter hun.
Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, mener, at det er en "tilsnigelse at sige, at faldet i anbringelser hænger sammen med stigningen i kontaktpersoner".
"Men man kan godt konkludere, at kommunerne i langt højere grad end tidligere arbejder med forebyggende indsats," siger hun til metroXpress.
Formanden for KL's Børne- og Kulturudvalg, Jane Findahl (SF), mener, at kritikerne fokuserer for ensidigt på kontaktpersonordningens rolle.
"Jeg tror ikke, at en kontaktperson vil være det eneste, man bringer i spil. Ofte vil det være en ordning, man bruger i sammenhæng med andre tiltag," siger Jane Findahl til metroXpress.