Jellingstenen skal renses hurtigt

Et af Danmarks største nationalklenod-ier, Jellingstenen, bliver nu renset for den graffiti, den 1000 år gamle ru-nesten forrige weekend blev oversprøj-tet med. Det oplyser Nationalmuseet.

Siden hærværket fandt sted har danske, norske og svenske eksperter arbejdet på at finde den mest skånsomme metode at rense stenen på. Og efter forsøg på Nationalmuseets Bevaringsafdeling er konklusionen, at rensningen skal fore-gå hurtigst muligt. Det viser sig nem-lig, at graffitimalingen endnu ikke er fuldt hærdet, og derfor er det altså et kapløb med tiden.

Heldigvis kan stenkonservatorerne glæde sig over det kolde vejr herhjemme, da frosten har forsinket de kemiske processer i malingen.

15-årig sigtet for hærværk

En 15-årig dreng fra lokalområdet har erkendt, at det var ham, der skrev "Gelwane" med grøn spraymaling på to sider af den store Jellingsten. Han sigtes for hærværk.

I første omgang betegnede formanden for Jelling Menighedsråd, Gunni Højvang, hærværket som "en katastrofe". Frygten var, at malingen var trængt ind i oldtidsmindet, som Harald Blåtand rejste omkring år 965.

Nationalmuseet afholder pressemøde tirsdag den 22. februar, hvor de blandt andet vil fremvise arbejdsgangen omkring restaureringen.