FN: "Vi har aldrig hørt om noget lignende"

FN kritiserer Danmark i sagen om statsløse unge, der i over et årti enten er blevet 'glemt' af systemet eller har fået fejlagtige afslag på statsborgerskab. Beskeden fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) lyder nu, at det danske eksempel er hidtil uset i lande, vi normalt sammenligner os med, skriver Politiken.

"Vi har aldrig hørt om lignende tilfælde af afslag til statsløse i andre lande. I hvert fald ikke i Norden og Vesteuropa," siger svenskeren Liv Feijen, der er INHCR's chefjurist på området for statsløse.

"Og vi har heller ikke hørt tale om, at lande skulle have undladt at oplyse om disse menneskers rettigheder," siger Liv Feijen til Politiken.

En alvorlig brist

Hun henviser til, at Danmark - ud over at have givet fejlagtige afslag i dusinvis af tilfælde mellem 2004 og 2010 - har holdt FN's særlige beskyttelse til statsløse hemmeligt for en hel befolkningsgruppe.

"Der er tale om en alvorlig brist i det danske system. Alle ved, at palæstinenserne er statsløse. Og når de er i Danmark, er staten forpligtet til at oplyse om deres rettighed - ganske enkelt for at bekæmpe problemet," siger Liv Feijen til Politiken.

"Skyklapper" og glemsomhed

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har forklaret miséren med glemsomhed og "skyklapper" på ministeriets indfødsretskontor. 27 afslag er ydermere blevet vekslet til danske pas.

Men dermed er kun en lille del af skaden gjort op, mener oppositionen i Folketinget og en række eksperter - med henvisning til, at mange flere har gået rundt uden at kende til deres retskrav.