Nyheder

Danskerne får piller med EU-logo

EU vil nu sikre, at danskerne og resten af europæerne sluger den rigtige pille.

Det skal blandt andet ske ved at indføre et nyt EU-logo, der fortæller forbrugerne, at de står med et godkendt lægemiddel i hånden.

EU-logoet skal samtidig gøre det nemmere for forbrugerne at sikre sig, at den medicin, de køber via autoriserede forhandlere på internettet, ikke er forfalsket.

"Vi har vedtaget en række tiltag, som gør det mere sikkert at købe medicin hos apoteker og andre lovlige salgssteder. Det er helt afgørende, at vi nu også har spot på internetsalg. For her står problemerne med forfalsket medicin i fuldt flor," siger EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S).

Producenter får kamp til stregen

Den forstærkede indsats over for falske lægemidler vækker også glæde hos Margrete Auken, EU-parlamentariker fra SF.

"De nye mærkningsregler er et kæmpe skridt for forbrugersikkerheden. Forbrugerne får nu en reel mulighed for at spotte fupmedicinen på internettet. Og producenterne får kamp til stregen," siger hun.

Tal fra EU-Kommissionen viser, at forfalsket medicin udgjorde 10 procent af alle de kopivarer, der blev forsøgt indført i EU i 2009.

Uægte medicin sælges på ulovlig vis

EU's nye indsats mod forfalsket medicin er dog kun rettet mod autoriserede forhandlere.

Langt størstedelen af den uægte medicin bliver stadig solgt videre på ulovlig vis.

"Med de nye regler er vi kommet et godt stykke vej. Men vi må ikke lukke øjnene for, at der bliver købt og solgt meget forfalsket medicin via ulovlige hjemmesider. Den slags har vi ikke fået has på endnu, og svindlerne gør det stadig mere usikkert at være almindelig forbruger i dagens EU," siger Christel Schaldemose.

EU vil også stramme op på kontrollen

Ud over det nye EU-logo og informationskampagner rettet mod borgerne, vil EU også stramme op på kontrollen og iværksætte et advarselssystem mellem medlemslandene.

De nye regler forventes at træde i kraft om halvandet år.