Spis trygt masser af mager fisk
Vi har hørt det ofte - det er sundt at spise fisk. Og med nye anbefalinger fra Fødevarestyrelsen er der kun grund til endnu mere fiskespiseri. Styrelsen justerer nu de officielle kostråd om fisk.
Fiskeelskere kan dermed roligt spise mere end 300 gram fisk om ugen, bare de vælger magre fisk eller opdrættede fisk. Disse fisk indeholder ikke så meget kviksølv og dioxin som de fede fisk og fisk fra eksempelvis Østersøen.
Risiko for forurening
Fisk giver vigtige tilskud af D-vitamin, jod, selen og sunde fiskeolie. Stoffer som ikke findes i megen anden mad. Ved at spise 200-300 gram fisk om ugen fås det fulde ernæringsmæssige udbytte af de gunstige stoffer i fisken uden risiko for forurening.
Spiser man over 300 gram fisk om ugen, opnår man ikke yderligere gevinster i forhold til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Men der kan være risiko for at få for mange kemiske forureninger.
Spiser man over 300 gram fisk om ugen bør der vælges mellem følgende fisk:
* Rødspætte
* Rødtunge
* Skrubbe
* Torsk (ikke torskelever)
* Kuller
* Kulmule
* Sej (lys- og mørk)
* Fiskerogn
* Opdrættede ørred og laks