Nyheder

Politiske skandaler afgør ikke valg

Det er hverken indholdet af Karen Ellemanns skraldespand, Henriette Kjærs økonomi eller en bilagssag, der afgør valget. Det viser en ny stor undersøgelse, som en række forskere på RUC har lavet.

De har gennemgået alle politiske skandaler i Skandinavien siden 1980, og konklusionen er klar: politiske skandaler afgør ikke valg - allerhøjst en krank politisk skæbne, skriver NORDJYSKE Stiftstidende:

- Når den borgerlige blok står så dårligt op til et valg, så skyldes det realpolitik og ikke de enkelte sager. Politiske skandaler kan afgøre den enkelte politikers karriere, men de afgør ikke valg, siger lektor i kommunikation ved Roskilde Universitet Mark Ørsten til NORDJYSKE Stiftstidende.

Alligevel er partiernes oplevelse, at personsagerne er farlige.

- Det virker jo. Da Helle Thorning-Schmidts sag kørte, gik vi fire-fem procent tilbage. Det er selvfølgelig summen af det hele, men jeg er ikke i tvivl om, at det virker, siger Socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen til avisen.

Politisk kommentator og tidligere konservativ minister Hans Engell har selv været centrum i en skandale, da han med promiller i blodet påkørte en betonklods. Han mener, at personsager krydret med politisk fnidder sagtens kan få betydning for et valg.

- De konservative er i øjeblikket presset af Liberal Alliance, og når man føjer sager til som Lene Espersens afgang og Henriette Kjærs privatøkonomi, så kan også få betydning for valgudfaldet, siger han til NORDJYSKE.