Nyheder

Mærsk bakker op om bevæbnede vagter

A.P. Møller-Mærsk er enig i, at bevæbnede vagter om bord på skibene skal være en mulighed.

Det siger Erik Rabjerg Nielsen, der er afdelingschef for den globale operationelle del af skibene i containerrederiet Maersk Line.

"Vi bakker 100 procent op om, at bevæbnede vagter skal være en del af værktøjskassen. Det er en rigtig god beslutning, men den skal styres med kompetent hånd og bruges ved særlige omstændigheder," siger Erik Rabjerg Nielsen.

A.P. Møller-Mærsk har tidligere meldt ud, at bevæbnede vagter på Mærsk-skibe generelt ikke er en løsning på piratproblemet.

"Men når det så er sagt, så er det det rigtige, at der er den mulighed i værktøjskassen. Det har desværre vist sig at være nødvendigt," siger Erik Rabjerg Nielsen.

Skal arbejde i sikkert miljø

Maersk Line sætter søfolkenes sikkerhed i højsædet.

"Vores søfolk skal arbejde i et sikkert miljø. De skal ikke risikere, at nogle jagter dem eller skyder på dem. Og deres pårørende hjemme skal ikke bekymre sig om, hvad der sker med familiemedlemmer ude på skibene," siger Erik Rabjerg Nielsen.

Han understreger, at Mærsk hele tiden vurderer sikkerheden om hvert enkelt skib, de omstændigheder, skibet skal sejle under, og hvordan der forebygges mod pirater.

"Der har været tilfælde, hvor vi har gjort brug af bevæbnede vagter. Det er sket på Maersk Alabama, hvor der har været affyret varselsskud mod pirater. Men jeg kan ikke kommentere på, om det er sket i andre tilfælde," siger Erik Rabjerg Nielsen.

Mærsk-chefen svarer ikke direkte på, om Mærsk vil gøre brug af bevæbnede vagter, hvis der i Danmark bliver en nemmere adgang til det.

"Det er klart, jo flere muligheder der er, des mere fleksibilitet og mere dynamisk kan vi agere. Vi synes, det er en god ting at have i værktøjskassen," svarer Erik Rabjerg Nielsen.

Pirateriet koster rederierne mange penge til sikkerhed og forholdsregler, og der ændres konstant på ruterne for at undgå pirater.