Nyheder

De Radikale vil overvåge pirater

Det Radikale Venstre har kaldt for-svarsministeren i samråd, for at høre om indsatsen mod pirater kan styrkes.

Forsvarsministeren skal besvare følgende spørgsmål i et lukket samråd i Folketingets Erhvervsudvalg:

  • Regeringen bedes redegøre for, hvad det vil kræve, at indsætte en international kystvagt ud for Somalia, og om regeringen vil arbejde for en sådan i relevante internationale organisationer?
  • Regeringen bedes redegøre for, hvilke effektive alternativer regeringen ser til en international kystvagt ud for Somalia?

"Vi vil meget gerne have undersøgt, om ikke man kunne etablere en slags inter-national kystvagt, fordi piraternes arbejdsområde bliver større og større," siger partiets politiske ordfører, Morten Østergaard.

I dag mødes Danmarks Rederiforening for at diskutere pirateri på danske skibe i Adenbugten. Det sker efter endnu et dansk skib for nylig blev forsøgt kapret af pirater.

Vil have radarovervågning

Morten Østergaard forestiller sig, at en kystvagt kunne lægge sig mellem piraterne og de udsatte skibe og stoppe piraternes forsøg på at komme ud til skibene.

"Man har jo gjort det i Middelhavet, da man ville stoppe menneskesmugling til De Kanariske Øer og andre steder, hvor man radarovervågede den nordafrikanske kyst for at kunne opbringe de her meget små skibe," siger Morten Østergaard.

Han erkender dog, at de afgørende forandringer skal ske inde på land ved at få etableret et stabilt styre i Somalia.