Nyheder

Gevær forbydes efter TV 2-indslag

Efter at TV 2 | NYHEDERNE her til aften bragte et indslag om, at man frit kunne købe luftgeværer ligeså kraftige som en kaliber .38 Smith & Wesson Special-revolver, lover justitsminister Lars Barfoed nu handling.

"Der er kommet nogle tunge luftvåben, som ikke skal kunne købes af alle, og derfor skal reglerne laves om," siger han til TV 2 Nyhederne.

Fakta om geværerne:

- Shin Sung-geværerne er produceret i Sydkorea.

- Geværerne findes i to udgaver: 1) Shin Sung Career, der skyder med 9mm hagl og 2) Shin Sung Dragon Slayer, der skyder med 12,7 mm hagl.

- De almindelige luftgeværer, vi kender herhjemme fra, skyder oftest med 4,5 mm hagl.

- Ifølge retsmediciner Peter Thies fra Odense svarer den kraft, som 9mm-udgaven rammer med, præcist til en .38 Smith & Wesson Special. Det var den revolver, som det amerikanske politi i mange år benyttede som standardvåben. 12,7mm-modellen er endnu kraftige pga. de tunge hagl.

Han vil lave en klar afgrænsning mellem de nye våben, der er langt kraftigere, og de gamle våben.

"Jeg kan ikke leve med, at der kommer til at gå meget længere tid nu, så jeg regner med, at der i løbet af en måneds tid, så har vi et udkast til en ny bekendtgørelse," siger han til TV 2 | NYHEDERNE.

Han understreger, at hvis ikke der kan findes en fornuftig afgrænsning, vil han hellere forbyde flere våben end risikere, at der er farlige våben i omløb.

Bruges til jagt

Luftgeværerne er udviklet i Sydkorea, fordi mange lange i Asien har forbudt jagt med krudtvåben. Geværerne bruges blandt andet til vildsvinejagt. De kraftige geværer falder ikke under den danske våbenlov og kan derfor købes af alle, blot de er fyldt 18 år.

Ifølge retsmediciner Peter Thies fra Odense Universitetshospital kan de let skyde igennem en menneskekrop:

Dét siger loven i Dan-mark og i andre lande:

Lovmæssigt har mange andre lande for længst forbudt de kraftige luftvåben for folk, der ikke har våbentilladelse. Fx i Sverige, hvor grænsen for våbnets anslagsenergi (den energi projektilet rammer sit mål med) er 10 joule.

Alt derover kræver tilladelse. I Tyskland er grænsen på 7,5 joule.

Vi testede 9mm-modellen hos våbenhandleren.

Anslagsenergien var på 172 joule - altså mere 17 gange kraftigere end den svenske grænse.

Mundingshastigheden (den hastighed projektilet har ved geværmundingen) var 248,2 meter i sekundet.

I Danmark har man som sagt ingen som helst grænse - alt er tilladt, når det gælder luftvåben.

"Det vil give en skudkanal på formentlig mellem 20 og 30 centimeter, og det vil sige, at de i de fleste tilfælde vil skyde igennem. Det er præcist lige så farligt som et skud fra en pistol eller revolver."

Våbenhandler vil gerne have geværerne forbudt

Den danske importør, våbenhandleren Rex Petersen, har solgt adskillige af de nye luftgeværer til folk, der hverken har våbentilladelse eller jagttegn, selvom han faktisk mener, at det burde være forbudt og selv har opfordret politikerne til at ændre loven.

"Jeg har gjort opmærksom på det til Justitsministeriet, og jeg har snakket med Rigspolitiet og opfordret dem til at gøre noget ved. Men der sker ikke noget," sagde våbenhandler Rex Petersen her til aften til TV 2 | NYHEDERNE.

.