Nyheder

Farlige luftgeværer sælges i DK

En ny type luftgevær, der er kommet i handlen i Danmark, er så kraftig, at det i USA bliver brugt til bl.a. vildsvinejagt.

Men i Danmark hører luftvåben ikke under våbenloven, og de kan derfor købes af alle, der blot er fyldt 18 år.

Dét siger loven i Dan-mark og i andre lande:

Lovmæssigt har mange andre lande for længst forbudt de kraftige luftvåben for folk, der ikke har våbentilladelse. Fx i Sverige, hvor grænsen for våbnets anslagsenergi (den energi projektilet rammer sit mål med) er 10 joule.

Alt derover kræver tilladelse. I Tyskland er grænsen på 7,5 joule.

Vi testede 9mm-modellen hos våbenhandleren.

Anslagsenergien var på 172 joule - altså mere 17 gange kraftigere end den svenske grænse.

Mundingshastigheden (den hastighed projektilet har ved geværmundingen) var 248,2 meter i sekundet.

I Danmark har man som sagt ingen som helst grænse - alt er tilladt, når det gælder luftvåben.

Luftgeværerne kommer fra Sydkorea og er udviklet til jagtbrug, da det i flere asiatiske lande ikke er tilladt at gå på jagt med krudtvåben. De er derfor mange gange kraftigere end de luftvåben, vi traditionelt har kendt til i Danmark.

Skyder 20 centimeter gennem ribbensteg

Ifølge retsmediciner Peter Thies fra Odense Universitetshospital kan de let skyde igennem en menneskekrop:

"Det vil give en skudkanal på formentlig mellem 20 og 30 centimeter, og det vil sige, at de i de fleste tilfælde vil skyde igennem. Det er præcist lige så farligt som et skud fra en pistol eller revolver."

Den danske importør har solgt adskillige af de nye luftgeværer til folk, der hverken har våbentilladelse eller jagttegn. Ironisk nok mener han selv, at våbenloven er uansvarlig.

Han opfordrer politikerne til at ændre loven, så der kræves tilladelse til de kraftige luftvåben.

"Jeg har gjort opmærksom på det til Justitsministeriet, og jeg har snakket med Rigspolitiet og opfordret dem til at gøre noget ved. Men der sker ikke noget," siger våbenhandler Rex Petersen.

Fakta om geværerne:

- Shin Sung-geværerne er produceret i Sydkorea.

- Geværerne findes i to udgaver: 1) Shin Sung Career, der skyder med 9mm hagl og 2) Shin Sung Dragon Slayer, der skyder med 12,7 mm hagl.

- De almindelige luftgeværer, vi kender herhjemme fra, skyder oftest med 4,5 mm hagl.

- Ifølge retsmediciner Peter Thies fra Odense svarer den kraft, som 9mm-udgaven rammer med, præcist til en .38 Smith & Wesson Special. Det var den revolver, som det amerikanske politi i mange år benyttede som standardvåben. 12,7mm-modellen er endnu kraftige pga. de tunge hagl.