Nyheder

Dansk mad rummer mindre transfedt

Det går fremad med at fjerne farligt transfedt fra danske fødevarer. Fedtet som bidrager til hjerte-kar-sygdomme. Næsten alle fødevarer på det danske marked - 93 procent - overholder de skrappe danske særregler.

Det viser en undersøgelse fra Fødevare-styrelsen og DTU Fødevareinstituttet af over 100 prøver af danske og uden-landske fødevarer. Danmark kræver som det første EU-land, at industrielt fremstillet transfedt i olier og fedt-stoffer højst udgør to gram per 100 gram fedt i fødevarerne. I 2003 klare-de kun 75 procent det danske krav.

"Fødevarestyrelsen vurderer, at vi er nået så langt, at indholdet af industrielt transfedt i danske varer ikke udgør en sundhedsmæssig risiko for danske forbrugere. Især de danske producenter er gode til at minimere indholdet af transfedt," siger fødevareminister Henrik Høegh (V) i en pressemeddelelse

Transfedt fandtes tidligere i margarine og fedtstoffer til bagværk, fastfood og snacks. Før kunne transfedt udgøre op til 60 procent af det samlede fedt. Flere undersøgelser påviser en sammenhæng mellem transfedt og hjerte-kar-sygdomme.

I bladet "Aktuel Naturvidenskab" forbindes færre hjertesygdomme i Danmark blandt andet med danske særregler om transfedt.