Nyheder

Tvillinger forløses tit ved kejsersnit

Kronprinsesse Mary har på forhånd besluttet, at hun helst vil bringe sine og kronprins Frederiks tvillinger til verden ved en almindelig fødsel.

tvillingefødsler

Tveæggede tvillinger ligner hinanden som andre søskende. Enæggede ser mere ens ud.

Tveæggede tvillinger opstår ved, at to forskellige ægceller bliver befrugtet med hver sin sædcelle. Børnene vil arvemæssigt ikke ligne hinanden mere end andre søskende og kan være af samme eller hver sit køn.

Tveæggede tvillinger har hver sin moderkage og hver sin ydre- og indre fosterhinde.

Enæggede tvillinger opstår ved, at en enkelt befrugtet ægcelle deler sig og bliver to selvstændige fostre inden for 14 dage efter befrugtningen. De har derfor identisk arvemateriale, for eksempel samme blodtype og øjenfarve.

Enæggede tvillinger kan have hver sin moderkage. Ofte deler de dog moderkage og yderste fosterhinde, men har hver sin inderste fosterhinde.

Men det er ikke sikkert, at lægerne kan opfylde hendes ønske, for under en tvillingfødsel tilstøder der oftere komplikationer, og derfor er hun denne gang indlagt på Rigshospitalets fødeafdeling.

Her kan læger og jordemødre hurtigt gøre klar til et kejsersnit. Både prins Christian og prinsesse Isabella blev født på traditionel vis.

Lægerne har på grund af den øget risiko ved tvillingefødsler besluttet, at fødslen skal ske på en af de 13 fødestuer og ikke på "lyserød stue" på barselsgangen, hvor storebror og storesøster kom til verden.

B skal fødes hurtigt efter A

Ifølge Charlotte Søgaard, formand for fødselslægerne i Danmark, er tvillingfødsler kendetegnet ved en øget risiko for kejsersnit.

"En tvillingfødsel skal gå slag i slag, for det er vigtigt, at tvilling B fødes relativt hurtigt efter tvilling A. Sker det ikke, er der risiko for blodtilførslen til tvilling B, og derfor kan det være nødvendigt med kejsersnit," siger Charlotte Søgaard, overlæge på fødeafdelingen på Skejby Sygehus.

Børnene skal "stå" rigtigt i maven

Kun hvis børnene "står" rigtigt i maven og dermed kan presses ud uproblematisk, får kvinden lov til at føde.

"Men hvis tvilling A ligger med underkroppen først, eller der er risiko for, at de på deres vej ud vil vikle sig ind i hinanden, så vil det blive et kejsersnit," siger Charlotte Søgaard.

Flere end 60 procent af tvillingfødslerne i 2009 skete ved kejsersnit, viser tal fra Sundhedsstyrelsen, mens det kun gjaldt for cirka 20 procent af de kvinder, som ventede ét barn.