Nyheder

Mange legekammerater i kongehuset

To nye kongelige børn er netop ved at komme til verden, efter Kronprinsesse Mary blev indlagt på Rigshospitalet her til morgen.

Efterhånden vrimler det med børnebørn, når dronning Margrethe og prins Henrik holder familiekomsammen. De to senest tilkomne har i den nærmeste familie både en storebror, en storesøster og hele tre fætre at lege med.

En ny konge ser dagens lys

Storebror prins Christian blev født den 15. oktober 2005. Prins Christian blev født om natten klokken 01.57 og vejede 3500 gram og var 51 centimeter lang. Fødslen var ukompliceret og tog cirka 10 timer.

Og det var da også en stolt far, som tog imod den samlede danske og australske presse på Rigshospitalet.

"Det var en ubeskrivelig følelse for mig og selvfølgelig også for min kone. Hun har det rigtig godt, og det har den lille også. Han sover og ved slet ikke, hvad der venter ham i fremtiden," sagde kronprinsen.

"Jeg har lige erfaret, at en af de gode ting ved at blive far er, at man ikke rigtigt kan forberede sig mentalt. Det er umuligt at forberede sig på de følelser, der løber igennem ens sind i det øjeblik, man får øje på sin søn," sagde han.

Prins Christian, som han hedder til daglig, fik ved sin dåb det noget længere navn Christian Valdemar Henri John. Når prins Christian engang skal være konge, kommer han til at få navnet Christian XI.

Første pige i kongehuset i 61 år

Storesøster Isabella blev født den 21. april 2007 klokken 16.02. Hun vejede 3350 gram og målte 50 centimeter ved fødslen.

Prinsesse Isabella blev den første nyfødte pige i det danske kongehus i 61 år.

Også denne gang var det en stolt far, der mødte pressen på Rigshospitalet. At følelsen dog havde været anderledes end første gang, lagde kronprins Frederik dog ikke skjul på.

"Man var ikke så bange som første gang," sagde kronprinsen.

Prinsesse Isabella fik ved sin dåb det fulde navn Isabella Henrietta Ingrid Margrethe.

Tre fætre at lege med

De royale tvillingers ældste fætter Prins Nikolai, blev født 28. august 1999, og er dermed den ældste af den seneste generation kongebørn. Nikolais fulde navn er Nikolai William Alexander Frederik.

Prins Nikolai er den ældste søn af Prins Joachim og Alexandra Christina, grevinde af Frederiksborg. Grevinde Alexandra og prins Joachim er nu skilt, men deler forældremyndigheden over Nikolai og hans lillebror Felix.

Felix blev født den 22. juli 2002. Han er dermed de nye tvillingers mellemste fætter. Prins Joachim og grevinde Alexandras yngste søn fik navnet Felix Henrik Valdemar Christian, da han blev døbt i Møgeltønder kirke.

Den 4. maj 2009 kom tvillingernes yngste fætter, prins Henrik, til verden. Henrik Carl Joachim Alain var 49 centimeter og vejede 3032 gram ved sin fødsel.

Han er søn af prins Joachim og prinsesse Marie, som også er stedmor til prinserne Felix og Nikolai.