Nyheder

Kongelige tvillinger har mange ligesindede

Tvillinger er ikke noget særsyn. Ældre mødre og flere i behandling for barnløshed sender antallet til vejrs.

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederiks nyfødte tvillinger er langt fra alene om at skulle dele mor og fars opmærksomhed. I løbet af de seneste 20 år er antallet af tvillinger næsten fordoblet.

- Tvillinger er ikke længere noget særsyn på fødestuerne. Hos os har vi 5500 fødsler om året, og flere end to procent er tvillingfødsler. Så kan man regne ud, at de forekommer jævnligt, siger overlæge Charlotte Søgaard, Skejby Sygehus.

På landsplan blev der i 2009 født 2756 tvillinger, viser en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen. Til sammenligning 1416 i 1989.

Årsagen til de mange tvillinger skal især findes i nybagte mødres stigende alder - mens en førstegangsfødende for 20 år siden var omkring 26 år, er hun i dag næsten 30.

Og da ældre kvinder oftere løsner flere end et æg i en menstruationscyklus, stiger sandsynligheden for tvillinger.

Et stigende antal behandlinger mod barnløshed bærer en anden del af forklaringen. Omkring hver 10. nyfødt er hjulpet på vej af lægerne på landets fertilitetsklinikker.

Nogle får lagt æg op i livmoderen, den såkaldte reagensglasmetode, hvor mere end et æg øger chancen for graviditet, men dermed også sandsynligheden for tvillinger.

Andre stimuleres med hormoner, inden de insemineres, og det kan også resultere i en tvillinggraviditet.

En udvikling, som ifølge Charlotte Søgaard bør mane til eftertanke, fordi det altid er forbundet med en vis risiko at vente tvillinger.

- Det er en bekymrende udvikling i den forstand, at risikoen stiger for en række komplikationer. For eksempel svangerskabsforgiftning, for tidlig fødsel eller at børnene ikke vokser, som de skal, siger Charlotte Søgaard, der er formand for de danske fødselslæger.

På den baggrund anbefaler hun danske kvinder at få børn, inden naturen sætter en stopper for det, og lægevidenskaben må tage over.

- Det er nemt sagt i en tid, hvor man stiller strenge krav om at færdiggøre sin uddannelse hurtigt og komme ud på arbejdsmarkedet. Omvendt ved vi, at jo ældre kvinderne bliver, des sværere bliver det. siger hun.

/ritzau/