Nyheder

Frederik får travlt på fødegangen

Det er ikke kun kronprinsesse Mary, der kommer på arbejde, når hun efter alt at dømme føder sine tvillinger i dag. Også kronprins Frederik har sit at se til under fødslen.

tvillingefødsler

Tveæggede tvillinger ligner hinanden som andre søskende. Enæggede ser mere ens ud.

Tveæggede tvillinger opstår ved, at to forskellige ægceller bliver befrugtet med hver sin sædcelle. Børnene vil arvemæssigt ikke ligne hinanden mere end andre søskende og kan være af samme eller hver sit køn.

Tveæggede tvillinger har hver sin moderkage og hver sin ydre- og indre fosterhinde.

Enæggede tvillinger opstår ved, at en enkelt befrugtet ægcelle deler sig og bliver to selvstændige fostre inden for 14 dage efter befrugtningen. De har derfor identisk arvemateriale, for eksempel samme blodtype og øjenfarve.

Enæggede tvillinger kan have hver sin moderkage. Ofte deler de dog moderkage og yderste fosterhinde, men har hver sin inderste fosterhinde.

Det fortæller jordemor Pia Zillstorff fra scanningsjordemoderen.dk.

"Under en tvillingefødsel har faderen rigtig travlt. Han skal jo både være hos sin kæreste eller kone, og midt i fødslen er han jo allerede blevet far til det første barn, mens det andet er på vej," fortæller Pia Zilstorff.

Hun har mange års erfaring med fødsler fra sit arbejde på en række forskellige fødeafdelinger.

Sidder med tvilling A, når B er på vej

Selv om en tvillingefødsel i sig selv ikke behøver være mere kompliceret end en fødsel af et enkelt barn, så er der ofte mange læger, jordemødre og sygeplejersker til stede på stuen for at sikre, at det hele går, som det skal.

Men faderen har også en vigtig rolle at spille, fortæller Pia Zilstorff.

"Tit sidder faderen med sin førstefødte på armen, mens han venter på, at nummer to kommer ud, så han har temmelig meget at se til," siger Pia Zilstorff.

Bedst at være andengangsfødende ved tvillinger

Kronprinsparret har i forvejen to børn, og det er en fordel for tvillingemødre, hvis de har født før.

"Det er altid godt at være andengangsfødende, når man skal have tvillinger. Der er virkelig bonuspoint at hente," siger Pia Zilstorff.

Særligt i presseperioden, som er det mest kritiske øjeblik i en tvillingefødsel, er det nemmere at være andengangsfødende, fordi kvinden føder den første tvilling hurtigere, end hvis hun var førstegangsfødende, og børnene kommer dermed hurtigere ud.

Omkring 40 procent af tvillingefødsler i Danmark foregår naturligt, mens resten foregår ved kejsersnit.