Nyheder

S: Positiv ændring i efterlønnen

S-formanden Helle Thorning-Schmidt har flere gange i den seneste uge under-streget, at der ikke vil blive lavet ændringer i efterlønnen, hvis hun bliver statsminister efter næste valg. Men nu lægger hun op til "positive ændringer af efterlønnen."

"Vi vil gerne gøre det muligt at veks-le efterlønsrettigheder til uddannel-sesrettigheder. Det er en positiv ændring, som vil betyde rigtig meget for mange, som mister deres job og skal skifte retning i livet. Vi har sådan nogle positive ændringer, vi gerne vil komme med," sagde hun.

Svaret kom, da hun i et interview i TV 2's Go'Morgen Danmark blev spurgt: Kan du garantere, hvis du bliver statsminister, at der ikke bliver pillet ved efterlønnen, som den er nu?

"Vi afskaffer ikke efterlønnen"

Da hun blev bedt om at svare ja eller nej, svarede S-formanden:

"Der kommer positive ændringer, hvis det står til mig, men vi afskaffer ikke efterlønnen, som regeringen foreslår."

Hvilke andre positive ændringer af efterlønnen, som Helle Thorning-Schmidt ønsker, kom S-formanden ikke yderligere ind på.

"Vi ændrer ikke mening"

Helle Thorning-Schmidt understregede efterfølgende, at alle har den samme mulighed for at gå på efterløn, hvis hun bliver statsminister, som de har i dag.

Også tidligere i interviewet understregede Helle Thorning-Schmidt, at en Socialdemokratisk-ledet regering ikke vil ændre mening og afskaffe efterlønnen:

"Vi ændrer ikke mening. Vi synes jo ikke, det er rimeligt. De ændringer af efterlønnen, som vi lavede i 2006, er holdbare og den er rimelige. Det var derfor vi lavede den. Den er lavet på en smart måde, så i takt med at vi lever længere, jo senere skal vi på pension - og efterlønsalderen følger med. Det synes vi er en rimelig måde at gøre det på," sagde hun.

Men hvis det står til S-formanden vil der altså komme "positive ændringer i efterlønnen," hvis partiet kommer til magten efter næste valg.

Engell: Ingen jordisk gang på jorden

Ifølge politisk kommentator Hans Engell har Helle Thornings forslag ingen gang på jorden hos regeringen:

"Regeringen vil sige, at de ikke kan bruge aftalen til noget, fordi den ønsker efterlønnen afviklet for at lave store besparelser. Problemet med Thornings model er, at der er tale om merudgifter," siger han til nyhderne.tv2.dk.

Han understreger, at der ikke er noget fordækt i hendes udmeldning, og at hun ikke vil forringe efterlønnen, men med de "positive ændringer" vil bygge oven på den eksisterende aftale.

Thorning under pres af borgmestre

Helle Thorning-Schmidt er de seneste par dage blevet sat under pres, når det gælder regeringens forslag om at afskaffe efterlønsordningen.

Flere meningsmålinger viser, at et flertal af danskerne er parate til at afskaffe efterlønnen helt, og hun er blevet modsagt af blandt andet to socialdemokratiske borgmestre, der ønsker ændringer i efterlønnen.