Nyheder

Sådan overholder du dine nytårsforsætter

Jeg skal holde op med at ryge. Jeg skal tabe mig ti kilo. Jeg skal være bedre til at gå tidligt i seng.

De mest populære nytårsfortsætter blandt danskerne

Rygestop: 25 procent

Tabe sig: 14 procent

Motionere mere: 12 procent

Være mere positiv: 9 procent

Leve sundere: 7 procent

Mere sammen med familien: 3 procent

Drikke mindre: 1 procent

Opgørelse fra ACNielsen AIM

Nytårsforsætterne er mange her kort efter nytår, og de fleste af os har stadig gode intentioner. Men som oftest går de gode hensigter ofte i vasken i løbet af januar.

Go' Morgen Danmarks faste huslæge Jerk W. Langer har på sin hjemmeside opstillet en række gode råd, der kan hjælpe dig til at overholde dine nytårsforsætter.

Vær motiveret

Gør op med dig selv, at nu skal det være.

Din egen beslutning

Opbyg den nødvendige indre motivation. Dvs. at du vitterlig "vil" gennemføre det. Denne proces tager tid. At føle sig presset, fordi lægen, partneren m.fl. pirker til din dårlige samvittighed, er slet ikke nok.

Ingen pludselig indskydelse

En sidste-øjebliks-beslutning fem minutter før Rådhusklokkerne ringer nytåret ind er dømt til at mislykkes. Find i god tid det ømme punkt, som du virkelig ønsker at lave om på. Tænk over det et stykke tid, så du bliver motiveret indefra.

Kun ét forsæt

Opstil kun et enkelt nytårsforsæt. Du kan ikke ændre hele levevisen på én gang.

Start positivt

Chancen for succes er langt større, når du begynder på noget positivt (som at dyrke motion), end såfremt du skal give afkald på noget (fx rygestop).

Vær realistisk

Stil ikke alt for høje krav, for så falder det hele hurtigt til jorden. Vær beskeden og stræb efter et mål, som du har en rimelig chance for at nå. Tag små skridt ad gangen, så får du lettere en succesoplevelse.

Sæt mål på

Vær konkret i dit nytårsforsæt. "Jeg vil tabe mig fem kilo inden 1. juni" eller "Jeg vil løbe fem km på 30 minutter den 1. maj" er meget bedre end diffuse og uforpligtende løfter, såsom "Jeg vil tabe mig" eller "Nu vil jeg komme i form".

Ingen skyldfølelse

Lad ikke et glippet nytårsforsæt torpedere din selvtillid. Næste nytår dropper du måske helt at sætte dig et mål (= dumt), eller nøjes med et latterligt simpelt nytårsforsæt, som enhver kan holde (= spild af tid).

Indbyg forsættet i dagligdagen

Indarbejd nytårsforsættet som en naturlig del af dagligdagen - i stedet for at gøre det til en sur pligt. At cykle på arbejde er lettere at overholde og føles mere formålstjenligt, end at skulle tvinge sig hen i fitnesscentret uden at have den mindste lyst.

Forudse problemerne

Gør dig på forhånd nogle tanker om, hvad du vil gøre, såfremt du får problemer med at holde forsættet.

Skriv dine (dårlige) undskyldninger ned

Er der et klart mønster i, hvornår din motivation vakler? Så ved du, hvornår du skal være ekstra omhyggelig med ikke at falde i vandet.

Hold styr på dine fremskridt

Lysten driver værket. Jo mere du ser indsatsen give pote, desto bedre motiveret bliver du. Noter dine sejre i kalenderen, eller tegn flotte kurver over dine præstationer. Små belønninger undervejs er med til at holde dig til ilden.

Hent støtte i omgivelserne

Fortæl andre om din forestående forvandling. Det forpligter dig mere og sparer dig for en masse forviklinger, fx invitationer til voluminøse middage, hvis du er på slankekur. Få hele familien med på at spise sundere eller bevæge sig mere.

Hvad er dine nytårsforsætter, og hvad gør du for at overholde dem? I kommentarfeltet nedenfor kan du give dit besyv med.