Nyheder

Terrorangreb skulle sprede død

Da politiet slog til mod de tre svenske og en dansk terrormistænkt mand, var de tre ved at forlade lejligheden på vej mod bilen med våben.

Enten var de på vej til at udføre et terrorangreb, eller også var de på vej på rekognoscering. Det fastslog PET-chef, Jakob Scharf, på pressemødet i dag. Det er PET's overbevisning, at de tre mænd bevæbnet med lyddæmpet maskinpistol og skarp ammunition planlagde at trænge ind i Jyllands-Posten og Politikens Hus på Rådhuspladsen København. Formålet var at dræbe så mange som muligt.

Angreb inden nytår

Terrorangrebet skulle ifølge chefen for PET, Jakob Scharf, have været udført inden den 1. januar.

"Vi har gennem længere tid overvåget de pågældende gennem et samarbejde med den svenske sikkerhedstjeneste, Säpo. Da mændene var ved at forlade lejligheden på Mørkhøjvej, og vi vidste, at der var våben i bilen, slog vi til og anholdt dem," sagde Jakob Scharf pressemødet.

De tre mænd, en 44-årig tunesisk statsborger, en 29-årig svensk statsborger, født i Libanon, og en 30-årig svensk statsborger, hvis oprindelsesland indtil videre er ukendt, var rejst fra Sverige til Danmark i nat i en lejet Toyota.

Samtidig anholdt politiet en herboende 26-årig iraker i Hedelyparken i Greve. Han skulle ifølge PET-chefen have hjulpet med en lejlighed til de tre svenske tilrejsende. Irakeren har haft opholdstilladelse i Danmark siden 2000.

En anholdt i Sverige

Ud over anholdelserne i Danmark har de svenske myndigheder i Stockholm anholdt en 37-årig svensk statsborger af tunesisk oprindelse.

De anholdte i Danmark fremstilles i grundlovsforhør i morgen klokken ni med begæring om varetægtsfængsling.