Nybagte mødre tilbage på job må ikke fyres

Virksomhed fik 200.000 kroner i bøde for at fyre en kvinde, som netop var vendt tilbage fra barsel.

Nybagte mødre, som netop er kommet tilbage på arbejde efter endt barsel, er beskyttet mod fyring på samme måde som gravide og kvinder på barsel.

Det lærte en dansk virksomhed for nylig på den hårde måde, da den fik en bøde på 200.000 kroner i Ligebehandlingsnævnet for at fyre en kvinde samme dag, hun vendte tilbage fra barsel, og ansætte hendes barselsvikar i stedet.

- Sagen er i tråd med tidligere retspraksis og viser, at arbejdsgiverne skal være meget varsomme med at opsige medarbejdere, som netop er vendt tilbage fra barselsorlov, siger Julie Gerdes, leder af arbejds- og ansættelsesret i rådgivningsfirmaet KPMG.

Ligebehandlingsnævnet mente, at arbejdsgiveren havde besluttet at fyre kvinden under barselsperioden, og så var det ligegyldigt, at man begrundede opsigelsen i omstruktureringer.

- Og det kostede altså ni måneders løn til den fyrede, siger Julie Gerdes.

- Det er nemlig arbejdsgiveren, der skal løfte bevisbyrden for, at opsigelsen ikke er begrundet i medarbejderens orlov. Og det er svært, hvis man fyrer vedkommende kort efter, denne er vendt tilbage, siger hun. Sagen handlede om en kvindelig marketingskoordinator, som skulle på barsel. Virksomheden ansatte en vikar for kvinden, mens hun var væk. Da kvinden vendte tilbage, fik hun en fyreseddel, mens vikaren blev ansat i hendes job.

Arbejdsgiveren begrundede fyringen med strukturelle ændringer og syntes desuden, at vikaren var bedre til jobbet. Sagen endte i Ligebehandlingsnævnet, som pålagde virksomheden at betale erstatning til den fyrede.

/ritzau/