Nyheder

Jul hos de danske soldater i Afghanistan

Juleaften skal 25-årige Rasmus være klar til at assistere, hvis der kommer sårede ind på infirmeriet.

Det blodigste år for Nato-soldaterne i Afghanistan nogensinde, gav i 2010 også tab af tre dræbte kammerater og tre hårdt sårede kammerater for de danske soldater på hold 10.

Men det spolerer ikke julefreden, der har sænket sig i hovedlejren Camp Price.

Det fortæller 25-årige danske soldat, Rasmus, over telefonen fra Afghanistan.

- Der er en god stemning hernede. Vi har juletræer mange steder i lejren, alle render rundt med nissehuser og nogle med nissemandskostumer. Det bliver en helt traditionel jul med andesteg, flæskesteg og risalamande, fortæller Rasmus, hvis efternavn vi af sikkerhedshensyn ikke kan bringe.

Men selv om det er jul, passer soldaterne deres sædvanlige opgaver, og Rasmus, der er sygepasser, skal være klar til at arbejde i infirmeriet, hvis der kommer sårede ind.

- På den måde er der ikke forskel på, om det er den ene eller den anden dag, siger han.

Det er anden gang Rasmus er udsendt til Afghanistan. Første gang var på hold 7. Men det er første gang, han skal fejre jul mange tusinde kilometer væk fra sin familie på Fyn.

- Det er lidt specielt at være væk fra familien. Det har jeg ikke prøvet før, og denne jul bliver noget specielt. Men det dejligt at mærke den store opbakning fra Danmark, vi har hernede. Det er så utroligt vigtigt, at der i julen bliver tænkt på os også, siger Rasmus.

Selv tænker han ikke så meget på, at tre af hans soldaterkammerater fra holdet har mistet livet.

- Det prøver jeg at lade være med i dagligdagen, men jeg vil tro, at det bliver nævnt til julegudstjenesten hernede. Jeg ser på det positive i det vi går og laver hernede, for det har gjort en forskel, siger han.

Siden Rasmus var udsendt på hold 7 i 2009 er der sket store fremskridt, synes han.

- Dengang kastede børnene i Gereshk sten på os. I dag står de og vinker til os, fortæller han.

Gereshk er byen, hvor nu 11.500 afghanske børn - heraf 3500 piger - trygt kan gå i skole i dag takket være de danske troppers beskyttelse.

Udover julemiddag, gudstjeneste og dans om juletræ står juleaften for de godt 300 soldater i Camp Price også på Disney-show, som DR har foræret de danske soldater.

I februar afløses hold 10 af et nyt frisk hold. Og så håber Rasmus, at turen for ham går hjem til optagelse på sergentskolen.

/ritzau/