Nordmænd er mest gavmilde til jul

Julegaverne er størst i Norge, men danskerne er flinkere til at gå i kirke juleaften, viser traditionsanalyse.

Nordmænd bruger op mod dobbelt så mange penge på julegaver i forhold til danskerne, men vores svenske broderfolk bruger absolut mindst på gaver.

Det fremgår af en analyse af juletraditioner, som Nordic Research Alliance har gennemført ved at udspørge cirka 1000 borgere i hver af de tre skandinaviske lande. Alliancen er et samarbejde mellem tre nationale analyseinstitutter.

Når nordmændene køber julegaver bruger de i år i snit 5.260 danske kroner til julegaver, mens vi i Danmark bruger 3.061 kroner. Svenskerne ligger i bund, hvad angår gavmildhed med gavekøb på kun 2.645 kroner.

Der er også ekstreme forskelle på, om man overhovedet køber gaver og hvor mange, man køber gaver til. Otte procent af svenskerne køber slet ikke gaver, mens det tal for Danmark kun er tre procent og for Norge to procent.

I Norge køber 17 procent gaver til 19 personer eller flere. Det gør kun to procent i Danmark og en procent i Sverige.

På ét punkt fører Sverige. Her fejrer 34 procent jul med over 10 personer, mens kun hver femte i Danmark og Norge er sammen med så mange juleaften.

På julebordet foretrækker svenskerne skinke, nordmændene ribbenssteg og danskerne and. Men i Sverige forventer hele 82 procent også kötbullar på menuen. Nordmændene forventer også medisterpølse, og danskerne ris a la mande (82 procent).

Svenskerne er de mest ukristelige, når det gælder deltagelse i julegudstjenesten. Kun 17 af svenskerne går i kirke juleaften, 23 procent af nordmændene gør det, mens Danmark toppe med 25 procent.

Fra dansk side har selskabet Analyse Danmark bidraget til traditionsundersøgelsen.

/ritzau/