Nyheder

Hver tredje har ingen juleønsker

Flere end hver tredje dansker - 37 procent - ønsker sig ingenting til jul eller ved ikke, hvad de skal skrive på ønskesedlen. Det viser en måling, som Rambøll Management har lavet for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge direktør i Firstmove, Kirsten Poulsen - som bl.a. undersøger nye tendenser - står flere og flere af julegaveræset i disse år.

"Der er fyldt op på alle hylder og i alle skabe. Vi er materielt mættet til et punkt, hvor vi er ved at brække os," siger Kirsten Poulsen.

Hun forud-ser et stigende antal danske juletræer uden pakker under.

"I stedet for at spilde tid på at købe og bytte gaver, vil vi bruge tiden på at være sammen og nyde højtiden og måske endda reflektere over, hvorfor vi holder jul," siger hun.

"Det har intet med recessions at gøre"

Ifølge hende er vi efter flere års overforbrug på vej ind i en immateriel, reflekterende periode.

"Det har intet med recession at gøre. Der er opstået en forbrugslede, og det, vi hidtil har kaldt forbrugs-goder, er blevet forbrugsonder. I forlængelse heraf vil der også blive mindre fokus på at æde og drikke sig gennem julen," forklarer Kirsten Poulsen.

Den mest populære gave er oplevelser

Kun knap halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen ønsker sig materielle gaver.

12 procent har beklædning i toppen af ønskesedlen, 9 procent ønsker sig elektronik. 7 procent ønsker sig ting til deres hobby, mens produkter til personlig pleje ønskes af 4 procent. 4 procent ønsker sig hjemmelavede gaver. 12 procent svarer "andet".

Den mest populære julegave er imidlertid oplevelser i form af f. eks. rejser, koncerter og wellness.