Nyheder

Portrættet af Anders Fogh afsløret

Portrættet af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen er i dag blevet afsløret på Christiansborg.

Traditionen tro vælger den der skal portrætteres selv den kunstner, der skal male portrættet, og Anders Fogh Rasmussen har valgt den 42-årige installationskunstner og fotograf Simone Aaberg Kærn.

Hun bliver den første kvindelige kunstner, der har portrætteret en tidligere statsminister til samlingen af statsministerportrætter på Christiansborg.

Valget kom bag på Simone Aaberg Kærn selv.

"Jeg blev meget overrasket. Portrætmaleri er egentlig en profession for sig, og jeg har mest beskæftiget mig med andre ting - for tiden et projekt med kvindelige militærpiloter. Så det kom bag på mig at få sådan en officiel forespørgsel," siger hun og lægger ikke skjul på, at den politiske enighed mellem de to er begrænset.

"Politisk set er vi ret uenige. Men i forhold til portrættet af ham, har vi begge haft det ønske, at når en skoleklasse om ti år besøger Christiansborg og kigger på de forskellige statsministerportrætter, så stopper de op ved Fogh-billedet og begynder at diskutere, hvem han var, hvad han gjorde, og hvorfor han gjorde det," siger Simone Aaberg Kærn.

Ifølge kunstneren besidder Danmarks tidligere statsminister nogle egenskaber, som ikke har fået den store plads i medierne. Egenskaber, som måske har fået ham til at vælge det utraditionelle og risikable portræt.

"Anders Fogh Rasmussen er et nysgerrigt, åbent og tolerant menneske. Og han var interesseret i et utraditionelt portræt. Og det får han," siger Simone Aaberg Kærn.