Nyheder

Fogh valgte selv utraditionelt portræt

I dag bliver et atypisk portræt af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen vist frem på Christiansborg. Det er den 42-årige kunstner Simone Aaberg Kærn, som har lavet maleriet.

"Politisk set er vi ret uenige. Men i forhold til portrættet af ham, har vi begge haft det ønske, at når en skoleklasse om 10 år besøger Christiansborg og kigger på de forskellige statsministerportrætter, så stopper de op ved Fogh-billedet og begynder at diskutere, hvem han var, hvad han gjorde, og hvorfor han gjorde det," siger Simone Aaberg Kærn.

Første kvinde bag portræt

Hun bliver den første kvindelige kunstner, der skal portrættere en tidligere statsminister til samlingen af statsministerportrætter på Christiansborg. Og da hun fik buddet, kom det noget bag på hende.

"Jeg blev meget overrasket. Portrætmaleri er egentlig en profession for sig, og jeg har mest beskæftiget mig med andre ting - for tiden et projekt med kvindelige militærpiloter. Så det kom bag på mig at få sådan en officiel forespørgsel," siger kunstner Simone Aaberg Kærn.

Folk valgte af tre muligheder

Til et af møderne med Fogh, havde Simone Aaberg Kærn tre skitser med til, hvordan portrættet kunne være. Et klassisk portræt, en videoinstallation og til sidst et maleri, der kunne tolkes i flere retninger. Fogh valgte det sidste.

"Det må siges at være et højrisikovalg, han har truffet," siger Simone Aaberg Kærn.

Ifølge kunstneren besidder Danmarks tidligere statsminister nogle egenskaber, som ikke har fået den store plads i medierne. Egenskaber, som måske har fået ham til at vælge det utraditionelle og risikable portræt.

"Anders Fogh Rasmussen er et nysgerrigt, åbent og tolerant menneske. Og han var interesseret i et utraditionel portræt. Og det får han," siger Simone Aaberg Kærn.