Nyheder

Opposition laver fælles front mod giftskib

Oppositionen står sammen om beslutningsforslag, der skal stoppe giftskib. LA afgør sagen.

Oppositionen danner nu fælles front for at stoppe det skib, der om kort tid forlader Australien for at sejle mod Nyborg lastet med HCB-giftaffald.

Efter De Radikale onsdag frygtede, at der kunne blive tale om en særlov, hvis skibet skulle stoppes, er Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne, De Radikale, Kristendemokraterne og Fokus blevet enige om et beslutningsforslag, der opfordrer til, at import og behandling af 6.100 tons HCB-affald fra Australien til Kommunekemi i Nyborg ikke bliver gennemført.

- Jeg håber, det kan føre til et betydeligt pres på ministeren og regeringen. Der er kommet nye oplysninger undervejs, så der er alle muligheder for ministeren til at komme ud af en sag, som hun aldrig skulle have sagt ja til, siger SF's miljøordfører Steen Gade.

Han håber, at nyheden om, at en stor del af det Folketinget i Danmark er imod, vil nå helt til Australien.

- Det, at der bliver et forslag i Folketinget med næsten halvdelen af medlemmerne bag sig, er med til at styrke diskussionen i Australien. Firmaet bag har sagt, at en af grundene til, at de ikke vil brænde det af i Australien, er, at de ikke vil brænde det af, hvor der er stor modstand. Så det er vigtigt at bruge det signal overfor politikere i Australien, siger Steen Gade.

Sammen med beslutningsforslaget opfordrer partierne også miljøminister Karen Ellemann (V) til at tage et møde med sin australske kollega.

- Det eneste rigtige er at få fokus over på det, der er rigtigt at gøre. Og det er vanvittigt at sejle gift af den karakter fra den ene side af jorden til den anden. Derfor skal hun tage en snak med sin australske kollega om muligheden for at behandle den type gift i nærområdet, siger den radikale miljøordfører Johs. Poulsen.

Liberal Alliance kan dog stadig sikre regeringen flertal for, at skibet får mulighed for at komme til Danmark.

/ritzau/